Mısır’da Yeni Keşfedilen Papirüs ile Piramitlerin Sırrı Çözüldü

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Arkeologların geçtiğimiz günlerde Wadi Al Jarf limanında bulduğu antik bir papirüs ile piramitlerin sırrı ortaya çıktı.

Firavun Khufu’ya bir mezar olarak yapılan 147 metre uzunluğundaki Keops Piramidi, 20 yıllık bir süre zarfında inşa edilmişti ve dönemin şartlarında nasıl inşa edildiği yüz yıllardır merak konusuydu.

Bugüne kadar dünyanın yedi harikasından günümüze kadar ulaşan tek eser olan Büyük piramidin nasıl yapıldığıyla ilgili uzaylılara kadar uzanan birçok teori ortaya sürülmüştü. Geçtiğimiz günlerde Channel 4’te yayınlanan “Mısırın Büyük Piramidi: Yeni Kanıt” belgeselinde bu konuyu aydınlatan yeni keşifler duyuruldu.

Mısırlı yönetici Merer’e ait olan üç bin yıllık papirüste, binlerce emekçinin 170.000 ton kireçtaşı ve graniti halatlarla birbirine tutturularak ahşap teknelerle Nil Nehri’nden taşıdığı anlatılıyor. 

Yaklaşık 2.3 milyon blok, Nil Nehri kıyısındaki bir limandan piramidin yapılacağı Gize’ye taşındı.

Blokların taşınması için eski Mısırlı mühendisler bir kanal açtı ve böylece 170 bin tonluk dev taşlar 800 km öteden Gize’ye su üzerinde getirildi.

Mısırolog Mark Lehner, Keops Piramidi’nin altındaki su yolunu keşfetti: “Gize Yaylası’nın eteklerinde, birincil dağıtım bölgesi olduğunu düşündüğümüz, merkezi bir kanal havzasını ana hatlarıyla belirledik.” Ayrıca Mark Lehner, kanalın bir taslağını çıkardıklarını da anlattı.

Arkeologlar, MÖ 2609 – MÖ 2584 yılları arasında Mısır’ı yöneten firavun Khufu için tasarlanmış bir tören teknesi de bulmuşlardı.

Bu törensel teknenin, Khufu’nun diğer dünyaya göç etmesi için yapılmış olduğuna inanılıyordu. Yaklaşık 37 yıldır dünyanın dört bir yanından bulunan parçalar ile teknenin nasıl yapıldığı tam olarak bilinmiyordu. Ancak bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucunda teknenin halat ilmekleriyle dikildiğini keşfettiler ve bu tekniğin büyük taş blokların taşınması için de kullanıldığı tahmin ediliyor.
Kategoriler: Kültür, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/