Makine Mühendisliği Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Makine Mühendisliği bölümü ülkemizde en çok tercih edilen mühendisliklerden birisidir. Pek çok devlet ve vakıf üniversitesinde var olan akine Mühendisliği’nin tanımı, yurt dışı fırsatları, geleceği, iş olanakları, mezunları, uzmanlık alanları, zorlukları ve daha birçok şeyi hakkındaki en önemli soruları sizin için derledik.

Makine Mühendisliği Nedir?

makine mühendisliği
Makine Mühendisliği bölümü, malzeme teknolojilerini ve temel fizik kurallarını birlikte kullanarak mekanik ürünlerin üretim, analiz, tasarım, gelişim ve bakımı üzerine çalışmalar yürütür. Meydana gelen fiziksel olayları matematiksel olarak modelleme amacıyla problemlere analitik çözümler sunan bir mühendislik disiplinidir. Bu bölüm en geniş faaliyet alanına sahip mühendislik dalıdır. Makine, enerji ve imalat yöntemleriyle ilgilenen bölüm en eski mühendisliklerden birisidir.

Makine Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bir lisans programı olan bu bölümün eğitim süresi 4 yıldır.

Makine Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümün başlıca dersleri şunlardır:
● Genel Kimya
● Matematik
● Fizik
● Teknik Resim
● Bilgisayar Programlama
● Mühendislik Ekonomisi
● İstatistik
● Diferansiyel Denklemler
● Termodinamik
● Malzeme Bilimi
● Mukavemet
● Akışkanlar Mekaniği
● Makine Teorisi
● Makine Elemanları

Makine Mühendisi Ne İş Yapar?

Makine Mühendisliği bölümü mezunlarının çalışabileceği pek çok alan vardır. Bunların başında biyoteknoloji, imalat sanayi, inşaat sektörü, kimya, gıda ve ilaç sanayi, enerji ve tekstil sektörü, satış, pazarlama, servis hizmetleri ve mühendislik ofisleri gelmektedir. Bu alanlarda dizayndan, planlamadan, imalattan, kalite kontrolden, bakımdan, Ar-Ge’den sorumlu mühendis unvanlarıyla çalışabilirler.
Makine Mühendislerinin sorumluluklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
● Mekanik bir cihazı tasarlamak ve bunun yapımı için plan yapmak
● Tasarladığı cihazın prototipini hazırlamak ve çalışmasını test etmek
● Üretim sürecini kontrol etmek

Makine Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bölüm mezunlarının alacakları maaş seçtikleri sektörlere göre değişiklik göstermektedir. Kamuda çalışmaya başlayan bir makine mühendisi ortalama 6.000 TL ila 7.000 TL arası maaş alır.
Özel sektörde çalışmaya başlayan bir makine mühendislerinin alacağı maaş aralığı çok geniştir. 2.500 TL maaş alabilecekleri gibi tecrübeye ve fırsatlara göre 10.000 TL’ye kadar maaş alabilirler. Bu çalışmaya başladıkları firmaya ve sektöre göre değişiklik gösterir.

Makine Mühendisliği Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bölümün ilk iki yılında ortak mühendislik dersleri alınır. Bu farklı uzmanlık alanları gerektiren derslerde başarılı olabilmek için çok yönlü düşünmeniz gerekir. Kendi alanınıza yönelmeden alacağınız bu ortak dersler lisans hayatınızı zorlaştırabilir. Ayrıca Makine mühendisliği iş bulma oranı son yıllarda oldukça düşmüştür.

Kimler Makine Mühendisliği Bölümünde Başarılı Olabilir?

Bu özelliklere sahip olan kişiler bu bölümde başarılı olabilir:
● Mekanik eşyaların çalışma prensibini merak eden
● Makine kavramına tutku duyan
● Hedefini bilen ve hedefinin peşinden koşan

Makine Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Bölüm mezunlarının çalışabileceği geniş bir iş skalası vardır. Üretimin içinde olduğu her alanda Makine Mühendisleri de vardır. Her ne kadar iş olanakları geniş olsa da ülkemizde artan üniversite sayısı ve bu bağlamda artan mezun sayısı ihtiyacın çok üstündedir. Bu nedenle iş bulma süreçlerinde ciddi zorluklar yaşanmaktadır.

Makine Mühendisliği Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Bölümden mezun alanlar yurt dışı imkanlarına fazlasıyla sahiptir. Gelişen teknolojiyle artan farklı üretim tarzlarında Makine Mühendislerine ihtiyaç var. Özellikle Kanada, Almanya ve Avustralya gibi ülkeler mühendislik alanında nitelikli kişilere önem veriyor. Bu bölümden mezun olan bir kişi uzmanlaşmak istediği alana göre yurt dışındaki projelere başvurabilir. Proje bazlı çalışmaya başladıktan sonra gittiği ülkede farklı projelere katılabilirler.

Makine Mühendisliği İş Alanları Nelerdir? Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölüm mezunlarının uzmanlaşabileceği başlıca alanlar şunlardır:
● Savunma Sanayi
● Otomotiv
● Isı Proses
● Konstrüksiyon
● Enerji
● Malzeme

Makine Mühendisliği Bölümünün Geleceği Nedir?

Bölüm pek çok mühendisliğin temelini oluşturmaktadır. Üretim var oldukça bu mühendislik dalları da var olmaya devam edecektir. Gelişen teknoloji ile birlikte bu bölüm, mekatronik ve yazılım mühendisliği ile daha iç içe bir disiplin haline gelecektir. Bu yüzden bölümün geleceğinin hep var olacağını söyleyebiliriz. Fakat mezun sayısının ihtiyacın çok üstünde olduğunu da tekrar belirtelim.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version