Kurutulmuş Balık Ticaretinden Teknoloji Devi Olmaya: Samsung’un Hikayesi

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Televizyondan buzdolabına; klimadan akıllı telefona… Teknoloji denilince akla gelen ilk şirketlerden biri Samsung. Birçok insan Samsung’u, Apple, Facebook, Microsoft, Google ve Amazon gibi teknoloji devleri dediğimiz şirketler ile birlikte olarak anıyor. Ancak tabii Samsung’un da buraya ulaşmak için kat etmesi gereken zorlu bir yol vardı.

Samsung, 1938 yılında, Çin’e kurutulmuş balık ihraç eden bir şirket olarak kuruldu.

1938 yılında Byung-Chul Lee, Kore’de gıda ihracatı yapacak bu şirketi kurmaya karar verdi. Böylece Çin’e kurutulmuş balık, un, sebze gibi ürünler ihraç etmeye başladı. Şirketi büyütmek isteyen Lee, sadece gıda ile yetinmeyerek şirketin ilgi alanını genişletmeye başladı. Böylece, 1950 ve 1960 yıllarında, Samsung, sigorta ve tekstil sektörlerine de girdi.

Samsung Electronics 1969 yılında başlatıldı.

Şirketin bu bölümü genellikle televizyon üretmeyi amaçlıyordu. Samsung’un ilk siyah-beyaz televizyonu 1970 yılında satışa çıktı. Aynı yıl, mikrodalgalar, buzdolapları, çamaşır makineleri üretilmeye başlandı. Alanlarını genişletmek adına petrokimyasallar dahil birçok alana daha el attılar.

Elektronik alanlarına yoğunlaşmaları daha çok 1980’li yıllarda oldu.

Renkli televizyonlar, bilgisayar, VCR üretmeye başladılar. Aynı zamanda bu süreç boyunca Samsung, ihracatının büyük bir kısmını Kuzey Amerika’ya yapmaya başladı.

1989 yılında Samsung-BP Chemicals’ı kurmak için BP ile çalışmaya başladı.

Böylelikle şirket Kore’ye kimyasal satmaya başlamış olsa da hala asıl amaçları teknoloji idi. 1990’lı yılların ortasında bilgisayarlar için hafıza kartı ve harddisk üretimine yoğunlaştılar. Hafıza kartları ve harddiskler bugün hala Samsung’un ürünlerinin büyük bir kısmını oluşturuyor.

Bir şirket efsanesine göre, Samsung’un ürettiği ilk cep telefonu 1995 yılında piyasaya sürüldüğünde çalışmaz haldeymiş.

O zamanın yönetim kurulu başkanı Kun-Hee Lee, bu durumu öğrendiğinde telefonun üretildiği fabrikayı ziyarete gitmiş ve oradaki bütün ürünleri yakmış.

Samsung, bu talihsizlikten sonra internete bağlanabilen ilk telefonunu 1999 yılında piyasaya sürdü.

Kun-Hee Lee’nin tepkisinden sonra cep telefonu işini daha büyük bir ciddiyetle ele alan Samsung, internete bağlanabilen telefonu piyasaya sürdüğünde büyük başarı elde etti. Öyle ki bu telefon, günümüzde hala Samsung’un en çok kar ettiği elektronik alet ünvanını elinde tutuyor.

1990’ların sonunda cep telefonlarının yanında televizyon üretimine de önem verildi. 1998 yılında seri üretimle ilk dijital televizyonu üretmeyi başardılar ve bu televizyon 1999 yılında piyasaya sürüldü.

2000’li yıllarda HD televizyonlar üretmeye başlayan Samsung, bugün satın alınabilecek en iyi HD televizyonları yapıyor.

2010 yılında Mobil Dünya Kongresi’nde ilk android telefonu olan Galaxy S’i tanıttı.

Galaxy serisi hızlı ve başarılı bir gelişim kaydetti. Şuan piyasada alınabilecek en iyi akıllı telefonlardan biri olarak görülüyor. Samsung, ayrıca, aynı yıl Galaxy Tab isimli ilk android tableti de piyasaya sürdü.

2013 yılına geldiğimizde Samsung, geleceğin akıllı televizyonunu CES (Tüketici Elektronik Fuarı)’de tanıttı.

Bu televizyon, program bilgisini kablodan veya uydu alıcısından sağlıyordu.

Günümüze gelecek olursak: Samsung pazarlamadaki başarısı ve ürünlerinin güzelliği ile bir çok rakibinden iyi iş çıkarıyor.

Rakiplerinden daha fazla akıllı telefon piyasaya sürüyor ve çok çeşitli elektronik parçaları üretebiliyor. Şirket, Galaxy Note 7’lerinin patlamasıyla ilgili sorunlar yaşasa da toparlanmayı bildi.
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version