Isparta’nın Gülünü Dünyaya Satan Kadın Girişimci Gülşah Gürkan

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Gülşah Gürkan, Isparta’da gül hasadı zamanında, gül yetiştiriciliği yapan bir ailenin üyesi olarak dünyaya geldi.
1993 yılında İngiltere’deki Cheltenham Koleji’nden, 1996 yılında Leeds Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oluyor. 2000 yılına kadar danışmanlık ve perakendecilik sektörlerinde görev yapan Gülşah Gürkan, 2000 yılında, ailesinin işlettiği Gürkan A.Ş.’de çalışmaya başlıyor.
Isparta’da 1965’ten bu yana gül üretimi yapan ve çeşitli parfüm ve kozmetik üreticilerine esansiyel gülyağı, konkreti ve absolütü gibi değerli özlerini hammadde olarak ihraç eden Gürkan A.Ş.’nin üçüncü kuşak temsilcisi olan Gülşah Gürkan, bu değerli hammaddeyi aynı kalite ve saflıkta tüketiciye ulaştırmak istiyor.
Kozmetik sektöründe, Isparta’da bulunan Rosa Damascena türü gülden elde edilen yağın, kozmetik sektöründe çok değerli olduğunu söyleyen Gürkan, 4 ton gül çiçeğinden 1 kilogram yağ elde edilebildiği bu zahmetli çalışmanın sonunda işlenmesiyle satışa sunulan ürünlerin kalitesini ve saflığını koruduğu bir ürünün piyasada olmadığını fark ediyor.
Kendi isminden esinlenerek “Gülsha” markasıyla kendi kozmetik serisini oluşturan Gülşah Gürkan, öncelikle gül suyu üretimine başlıyor. Ürün geliştirme için Fransa’daki en iyi formül uzmanları ve danışmanlarıyla görüşüyor.
Plastik şişede yapısının bozulması sebebiyle cam şişede ve güneş ışınlarından koruması için renkli şişelerde gül suyu satışına başlıyorlar. Bunun yanında, gül yağından ayrıştırılmadığı için de gül suyunun doğallığı bozulmamış oluyor. 2012’de piyasaya sunulan “Gülsha” markası ürünleri kısa sürede tükeniyor ve Gülşah Gürkan bu durumu “Öyle ki, ürettiğimiz gül suyu bir sene içinde tükendi ve kendimiz bile kullanacak ürün bulamadık.” diye anlatıyor.
Türkiye’de dermokozmetik eczaneler ve internet sitesi aracılığıyla tüketiciye sunulan Gülsha markası, ürünlerinin %95’ini Amerika, Çin, Hong Kong, Singapur, Malezya, Taiwan’a ihraç ediyor. Beklenenin üzerinde satış yaptıklarını anlatan Gürkan, duty free mağazalarında satışların başlamasının da buna etkili olduğunu, yabancı müşterilerin ürünleri beğenip güzel geri dönüşlerde bulunduğunu da ekliyor.
Ailesinin yıllardır sürdürdüğü işe farklı bir bakış açısı katarak bizi ve dünyayı doğal gül ürünleriyle tanıştıran, piyasayı iyi analiz edip kendi markasını oluşturan, Isparta’daki gülün de “Türk gülü” olarak tescilini alan Gülşah Gürkan, en önemli hedefinin, Türk gülüne uluslararası platformda sahip çıkmak ve gül suyuna itibarını geri kazandırmak olduğunu söylüyor.
Kategoriler: Girişimcilik, İlham

Yorumlar (0) Yorum Yap

/