İş İlanlarında Sıkça Görülen Problem Çözme Yeteneğinizi 12 Adımda Geliştirin

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Hayatınızın herhangi bir anında ya da çalışırken hızlı karar verme ve problem çözme yeteneği gerektiren bir sorunla karşılaştınız mı? Günümüzde, iş ilanlarında en çok aranan niteliklerden biri olan problem çözme becerileri, günlük yaşamın bir parçasıdır ve hayatın her anında gereklidir. Doktorlar, avukatlar, yazarlar, sanatçılar, inşaat işçileri gibi her türlü pozisyonda, sorunlarla baş edebilmeyi bilmeniz gerekir.
Yaratıcı biriyseniz, mükemmel bir problem çözücü olabilirsiniz. Herkes, aklını kullanarak problem çözme yeteneğini geliştirebilir. İşte bunun için 12 basit adım:

1)  Ruhsal durumunuzu iyileştirin.

Problem çözme becerileri, başarılı kişilerin özelliklerinden biridir. Panik olmayın ve kurban rolü oynamayın. “Neden ben?” diye düşünmek yerine, kendinize “Bunu nasıl çözebilirim?” diye sorun. Durumu toparlayabilmek için en önemli iki şey: pozitif düşünmek ve açık fikirliliktir.

2) Duygularınızla hareket etmeyin.

Pireyi deve yapmayın. Bunun için, ruhsal durumunuzun iyi olması önemli. Unutmayın ki, her sorun için bir çözüm vardır. Sınırlı bir açıdan bakarsanız, problem kocaman bir hale gelir.

3) Ne zaman konuşmanız, ne zaman sorunlarınızı kendinize saklamanız gerektiğini bilin.

Bazen, yaşadığınız sorunları başkalarına anlatmak, olayı daha da dramatikleştirebilir. Bununla birlikte, iş ortamında, üst düzey yöneticileri ve iş arkadaşlarınızı sorun büyümeden bilgilendirirseniz, sorunu çözme konusunda size yardımcı olabilirler. Sorundan bahsedip bahsetmemek konusunda emin olamıyorsanız, ofis kurallarına bir bakın ya da mantıklı bir karar verene kadar bekleyin.

4)  Sorunu açıkça tanımlayın.

Başlamadan önce, sorunun ne olduğunu tam olarak anladığınızdan emin olun. Bazen bir sürü sorun varmış gibi görünür ama aslında birden fazla uzantısı olan tek bir sorun vardır. Uzantıların sayısına odaklanmak yerine sorunun kökenini bulun. Kendinize şöyle sorular sorun:
-Asıl sorun nedir?
-Hangi varsayımları önyargılı veya yanlış yapıyorum?
-Bu konuyla ilgili en güncel bilgi/araştırma/veriler nerede?
-Bu sorun daha büyük bir sorun haline gelene kadar ne kadar sürem var?
-Bu sorunu görmezden gelebilir miyim?
-Bu sorunu çözmeme kim veya ne yardımcı olabilir?

5) Sorunun nedenlerini belirleyin.

Nasıl ve neden olduğunu düşünün. Soruna farklı açılardan bakın. Nasıl çözeceğinizi biliyorsanız, o artık sorun olmaktan çıkar. Bu yüzden diğer görüş ve düşünceleri dikkate almanız gerekir. Başkaları, sorunu farklı açıdan değerlendiriyor olabilir ve bu da işinize yarayabilir.

6) Mümkün olduğunca çok sayıda veri toplayın.

Hislere dayalı değil, kanıtları olan bilgiler toplayın. Duygusal olarak düşünmediğimizde problem çözme stratejileri oluşturmak daha kolay olur. Elinizde neler olduğunu, nelerin iyi gittiğini, nelerin size yardımcı olabileceğini bir düşünün. Daha sonra, nelerin kötü gittiğini düşünün. Bunların hepsini bir yere not edin.

7) Beyin fırtınası yapın.

Beyin fırtınası yapmadan önce, sorunu net bir şekilde tanımladığınızdan ve yeterince bilgi topladığınızdan emin olun. Başkalarından da fikir alabilirsiniz. Genelde, başkalarının olaya bakış açısı sizinkinden tamamen farklı olabilir çünkü siz, olaya gerçek ve abartı arasında ayrım yapabilmek için fazla yakın duruyor, sınırlı bakış açısıyla bakıyor ya da duygusal davranıyor olabilirsiniz.

8) Mümkün olduğunca çabuk karar verin.

Sorun çözme sürecinde ertelemek, pek de yararlı bir davranış olmayacaktır. Bir sorundan kaçındığınızda, daha büyük bir sorun haline gelebilir ya da birçok başka soruna sebep olabilir. Sorunu tanımlama ve doğru bilgi toplama konusunda gayretli olun ve verimli bir şekilde beyin fırtınası yapın.

9) Çözüm için neler yapılması gerektiğini belirleyin ve görev dağılımı yapın.

Kendinizin ve ekibinizin yeteneklerinin ne işe yarayacağını bilin. Ana hatları oluşturun, grafik düzenleyicileri, renk kodlarını, çizelgeleri, tabloları grafikleri ve e-tabloları kullanın. Bu araçlardan herhangi biri, karar verdiğiniz çözüm için gerekli adımları organize etmenize ve planlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, başka yollara sapıp sorunla alakalı olmayan şeylere odaklanmanızı engeller.

10) Sorunun çözüm süreci ve bitiş tarihi için standartlar belirleyin.

Uygun çözümler için kriterleri belirleyin. Bu şekilde, planınızın işe yarayıp yaramayacağını önceden görebilirsiniz. İşe yaramayacaksa, zaman kaybetmemiş olursunuz.

11) Çözüm odaklı davranın.

Uygun çözümü seçin ve adım adım plan yapın. Plan yapmak, çözümü uygulamanızı kolaylaştırır. Her seferinde, odaklanmanız gereken şeye bağlı kalın.

 12) Çözüm bulamıyorsanız, geri dönün ve sorunun ne olduğunu anlamaya çalışın.

Sorun çözülemiyorsa, sebebi genellikle sorunun iyi anlaşılamamasıdır. Birinin bir sorun üzerinde uzun süredir uğraştığını duyarsanız, muhtemelen sebebi asıl sorunu iyice anlamak için yeterince yavaşlamamış olmasıdır.
Sorun çözme konusunda iyi olmadığınızı düşünüyorsanız, bu adımları takip edin. Çok geçmeden, mükemmel bir problem çözücü olacaksınız ve herhangi bir iş, işletme veya kuruluş için önemli biri haline geleceksiniz.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/