Kendinize Gerçekçi Bir Hedef Koyun: Her Gün %0,1 Gelişmek

Senenin sonunda ya da dönem sonlarında kendinizle ilgili bir analiz yaptığınız oluyor mu? Bu sene öğrenmek istediğim dil için ne yaptım? Kariyerimde bana yardımcı olacak sunumlara ne kadar vakit ayırdım? Kaç tane kitap okudum? Neyi doğru yaptım ya da neyde başarısız oldum? Geçen 365 güne baktığımda pişmanlık duymamak için artık her gün hayatım için bir şeyler yapmak istiyorum ve bunun kontrolünü sağlamak da kendi elimde. Kontrol edebildiklerimiz üstünde durmamız gerektiği ve gerçekçi hedefler koymamızın önemini başarılı yazar Darius Foroux bize şöyle anlatıyor:
Kontrol etmediğiniz şeyler hakkında hiç endişe duydunuz mu? Eğer bunu yapıyorsanız, kulübe hoş geldiniz, bu hepimize oluyor! Fakat endişe etmek zaman ve enerji kaybıdır. Endişe etmeyi bırakmanıza yardımcı olacak “İç Savaşlarınızı Kazanın” kitabımdan size küçük bir yaklaşım göstereceğim.
Belirttiğim durumu düşünün: İş yerinde bir müşteriyi üzecek bir hata yapıyorsunuz. Belki birine yanlış e-posta gönderdiniz. Belki de bir problemi çözmeyi unuttunuz. Ne olduğu önemli değil, iş yerinde bir şeylerin yanlış gittiğini düşünün. Öğrenince ne yaparsınız? Strese mi girersiniz? Rahatsız mı hissedersiniz? Kendinizi mi suçlarsınız? Ya da başkalarını mı suçlarsınız? Bunun kariyerinizin sonu olduğunu mu düşünürsünüz?
İşler ters gittiğinde en büyük düşmanımız kendimiz oluruz çünkü kontrol edemediğimiz şeylere odaklanırız. Bununla ilgili bir şeyler okumak önemlidir ama uygulamaya koymak bambaşkadır. Çünkü işler sarpa sardığında panik yapmaya meyilliyizdir. Kötü düşünmek yerine bir adım geri atın ve neyi kontrol edebildiğinize odaklanın.
Neyi kontrol edebilirsiniz? Aslında sadece hareketlerimizi ve düşünce yapımızı kontrol edebiliriz:
-Arzularımız
-Tavrımız
-Yargılarımız
-Kararlılıklarımız
Bu kadar… Başka bir şey üzerinde hiçbir kontrole sahip değiliz. Bu nedenle, listede olmayan şeyler hakkında endişelenmek mantıklı değil. Bu yüzyıllardır var olan Stoacı felsefe yaklaşımıdır. En iyi yanı bunu hemen hayatınıza uygulayabilmenizdir. Bir dahaki sefere durum hakkında endişe duyduğunuzda, kontrol ettiğiniz şeylere odaklanın. Önemli olan doğru şeyi yapmamızdır çünkü yapabileceğimiz tek şey budur. Sonuçları kontrol edemiyoruz.
1. Bir hata mı yaptınız? Düzeltin.
2. Bir şeyler yanlış mı gidiyor? Çözüm bulun.

Ayrıca, kötü şeyler olduğunda asla şaşırmayın bunun yerine onların olma ihtimaline hazırlanın. Bu şekilde, asla hazırlıksız yakalanmayacaksınız. Benzer şekilde, kötü şansla karşı karşıya geldiğinizde “Neden ben?” gibi şeyler söylemeyin ve şikayet etmeyin. Bunun yerine durumu kabul edin ve enerjinizi bir çözüm bulmaya odaklayın. Daima olumlu bir düşünce yapısına sahip olun.
Bu yaklaşım verimliliğinizi nasıl artıracak?
Sık sık “felsefenin verimlilikle ne ilgisi var?” sorusuyla karşılaşıyorum. Verimli olmak istiyorsanız en önemli şey tutarlılıktır. Verimlilik, “işte buldum” anları, büyük molalarınız, sabahlamak veya bütün gün enerji içeceği içmek ile ilgili değildir. Hayatınızda bir şeyler başarmak istiyorsanız, bu günlük ilerlemeyi hedeflemekle ilgilidir.
Her gün egzersiz yapmak, okumak, çalışmak, öğrenmek istersiniz. Tutarsızlık, sonuçların düşmanıdır. Bu yüzden zihinsel dayanıklılığımı geliştirmek için Stoacı ve Pragmatizm felsefesini uyguluyorum. İnişler ve çıkışlar istemiyorum çünkü bu verimliliğe zarar veriyor. Bunun yerine yılın her günü %0,1 ilerlemek istiyorum ve bu çok gerçekçi bir hedef! Deneyin ve belki bu sizin hayatınızı da değiştirecek.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version