Hayatınızın Sonuna Kadar Para Kazandıran ve Birikim Sağlayan Denklem

Biliyorsunuz ki para kazanmak hepimizin ihtiyacı, tabi birikim yapmakta öyle. Hepimiz kazandığımız bu paranın kalıcı olmasını istiyoruz. Ama bunu nasıl yapacağımız konusunda eminim ki çok azımız fikir sahibiyiz. Modigliani bize hayatımızın sonuna kadar para kazanmamızı ve birikim yapmamızı sağlayacak bir hipotez olan Kalıcı Gelir Hipotezini sunmuş. Gelin bu hipotezi beraber inceleyelim.
Modigliani bireylerin tüketimlerinin, yaşamları boyunca elde etmeyi düşündükleri gelirin fonksiyonu olduğunu savunuyor. Günümüzde bu teze hak vermemek elde değil. İş hayatında yer alan çoğu birey daha fazla kazanıp daha fazla harcamak istiyor. Zaten sosyal medya veya çevremiz bizi ister istemez bu duruma sürüklüyor. Modigliani’ye göre yaşantımız kazandığımız para durumuna göre üçe ayrılıyor.

1) Gençlik Dönemimiz

Hepimizin bildiği gibi gençlik döneminde oldukça az paralar kazanıyoruz. Tabi bu durumda birikim yapmak pek mümkün gözükmüyor. Birikim yapmayı bir kenara bırakın kazandığımızdan fazlasını harcıyoruz genelde. Harcamalarımız gelirimizden fazla olduğu için borç almak gibi çözüm yollarına gidiyoruz. Bu dönemde tasarruf yapma durumumuz sıfır olduğu gibi bir de bu duruma olumsuz bir şeymiş gözüyle bakıyoruz. Sonuç olarak ‘elimizdekinin daha iyisini almak varken niye elimizdekiyle yetinelim’ düşüncesi çoğumuzda var, kabul edelim.

2) Orta Yaş Dönemimiz

Bu dönemde tabi ki gelirimizde bir artış oluyor ve sonuç olarak eskisine göre daha tecrübeliyiz artık. Tabi bu tecrübe aklımızı da başımıza geri getiriyor. O eski har vurup harman savurma mantığından yavaşça kurtulup gelecek için kaygı duymaya başlıyoruz. Kazandığımız paranın bir kısmını biriktirmenin çok da fena bir fikir olmadığını fark edip birikim yapmaya başlıyoruz. Bu birikimi hem geçmişin borçlarını ödemek için hem de yaşlılık ve emeklilik döneminde gelirimizin biraz daha düşük olacağını düşünerek yapıyoruz. Sonuç olarak bu dönemde yaptığımız birikim tüketimimizden daha fazla oluyor.

3) Emeklilik Dönemimiz

Bu dönemde maalesef ki gelirimizde yine bir düşüş yaşanıyor. Zaten sonunda da emekli oluyoruz. Tabi emekli maaşlarının pek fazla olmadığını düşünürsek bizi yine çeşitli sıkıntılar bekliyor. Bu noktada yardımımıza orta yaş döneminde yaptığımız birikimler koşuyor. Yinede yaptığımız harcamalar gelirimizden fazla olduğu için bu dönemde de tasarruf yapmamız zor gözüküyor.
Modigliani’nin bu durum için çok basit bir formülü var. Bu formül:

S = W + ( R x Y )

S: Yaşam kaynağımız

W: Birikmiş Servetimiz
R: Beklenen Çalışma Yılımız
Y: Beklenen Gelir
Yani bizim yaşam kaynağımız birikmiş servetimize beklenen çalışma yılımız ile beklenen gelirimizin çarpımının eklenmesi ile oluşuyor.
Modigliani diyor ki; Tüketim gelire ve gelirin değerine bağlıdır. Yani harcadığınız para, o paranın değerine bağlı. 
Bu formül bizim ülkemizde ne kadar uygulanabilir orası tartışılır tabi ki. Sonuç olarak yaşadığınız ülkenin parası ne kadar değerli ise yaşam kaynağınız da o kadar değerli oluyor. Biz yine de işimizi ülke parasının kaderine bırakmayalım ve birikimimizi yapalım. Genç dönemimizde olsak bile…
Kategoriler: Ekonomi, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/