Yapmak İstediklerinizi Söylediğinizde Beyniniz 3 Zihinsel Blok Yüzünden Size Engel Oluyor

Kötü haber: Hepimiz hedeflerimize ulaşmaya çalışırken bizi durduran güçlü zihinsel engellerle karşı karşıyayız. İyi haber: Onları yenebiliriz. Başarılı psikolog ve yaşam koçu Amanda Crowell’in bu fenomen için başka bir adı var: Defensive Failure (Savunma başarısızlığı).
Bir şey yapmak istediğini söylediğin son zamanı düşün. Belki daha sağlıklı beslenmek, her gün bir dergide yazmak ya da evinizi değiştirmek istiyorsunuz. Ancak hedefinize ulaşmak için bunu çok istemenize rağmen yol boyunca birkaç adımdan fazlasını atamıyorsunuz.
Crowell bununla ilgili kendi hayatından bir örnek sunuyor. Büyüdükçe, egzersizlerden nefret ettiğini fark ediyor. Bu isteksizlik “34 yıl sürdü ” diyor. “Neden spor yapmak istemiyorum ve sürekli bundan vazgeçiyorum?” diye düşünmenin ona yıllara mal olduğunu da ekliyor. Soruyu cevaplamak için Crowell tam üç yıl araştırma yapıyor. Ve yaşadığı durumu şu şekilde adlandırıyor: “Savunma başarısızlığı”. Bu, bir şeyi elde etmek istediğimizde ve sürekli olarak düşündüğümüzde olanları kapsüllemek için kullandığımız bir kavram. Bunu yaparken bir savunma başarısızlığı döngüsünde onu kilitli tutan üç güçlü zihniyet bloğu olduğundan bahsediyor.
İşte yapmak istediğimiz şeyi yapmamızı engelleyen o 3 zihinsel blok:

1. Blok: “Bunu Yapabileceğimi Sanmıyorum.”

Kalbinizin bir yerinde bunu yapamayacağınızı sanıyorsunuz. Bazı insanların bu şeyi yapma yeteneğine veya genetiğine sahip olduğunu düşünüyorsunuz ve yapmıyorsunuz. Başarının özünde yetenek ve genetik olduğuna inanıyorsanız, büyük bir çaylak hatasına düşüyorsunuz.
Her başarısızlığı “büyüme zihniyeti” denilen şeyi geliştirerek ve ilerlemenin bir sonraki adımı olarak görmelisiniz. Zihin yapınızı değiştirerek bu konuyu aşabileceğinizi anlatan Crowell, bunun bir başlangıç olduğunu söylüyor.

“Bu hatalar hiç denememeniz gerektiğinin kanıtı değiller. Onlar öğrenme fırsatlarıdır, çünkü başarının merkezinde yetenek olmadığını biliyorsun; bu, başarıları üreten zaman içindeki gösterdiğin en büyük çabadır. Bir dahaki sefere kendinizi azalıyor gibi hissettiğinizde, kendinize şunu söyleyin: Bu beni hedefime daha çok yaklaştırıyor. ”


2. Blok: “Benim Gibi İnsanlar Bu Konuda İyi Değil”

Yıllarca süren eylemlerin kim olduğumuza, nereden geldiğimize ve kim olmak istediğimize yoğun bir şekilde yansımasıyla kendi kimliklerimizi belirleriz. Birçoğumuz için bu zor bir süreç. Ve kimliklerimiz bize anlam katarken dünyada bir yer kazandırıyor. Dolayısıyla yeni şeyler denediğimizde hangi yoldan gideceğimize karar verip kendi yolumuzu bulabiliriz.
Crowell “Savunma başarısızlığı” araştırmasından sonra, bunun yaygın bir his olduğunu gördü. Crowell, çoğumuzun kendi hislerimizi tehdit eden bir şeyi yapmaktan kaçındığımızı söylüyor.

“Kendimi tanıtmak ve hizmetlerimi satmak beni çok kamçılıyordu ve bunun beni gerçekten saldırgan bir hale getirdiğini hissettim.”

İşinizi geliştirmek ve ondan bir şeyler öğrenmek için kalp ve duygu merkezli bir yardımcı bulmak zorundasınız. Hedefinizi veya faaliyetlerinizi kimliğinize ne kadar yaklaştırırsanız, ilerlemeniz o kadar kolay olacaktır.

3. Blok: “Bu Şeyi Yapmak Zorunda Olduğumu Hissediyorum, Ancak Gerçekten Yapmak İstemiyorum.”

Bazı şeyleri çok isteriz. Bunlar içsel nedenler olarak adlandırdığımız isteklerimizdir. Bunu ilgi alanlarınızdan, merakınızdan veya uzun vadeli umutlarınız ve hayallerinizden kaynaklanan sebepler olarak değerlendirebilirsiniz.
Kendinizi,  yapmak istediklerinizin arkasındaki motivasyon ve kişisel enerji kaynağın olarak düşünün. İhtiyacınız olduğu anda yararlanmanız için orada.
Yalnızca faaliyetiniz veya hedefiniz için dış dünyaya bağlı sebeplerle karşılaşıyorsanız bunun peşinden gitmeye değer olmadığına karar verebilirsiniz. Ancak, kalbinizin sizinle beraber olduğunu hissederseniz yapmak istediğiniz şey ile uzun vadeli umutlarınız ve hayalleriniz arasındaki parlak çizgiyi çizmelisiniz. Kendinize bir motivasyon mektubu yazın ve bunu cüzdanınızda taşıyın. Crowell “Dışarı çıkmak veya pes etmek istediğiniz an geldiğinde, o kağıdı okumalısınız” diyor. Oku ve seni şarj etmesine izin ver.
İllüstrasyon: 1. 2. 3. 4.
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version