Hayatınızın Hangi Evrelerinde Ne Kadar Tasarruf Yapmalısınız?

Ezgi Diliçıkık

Ezgi Diliçıkık

Environmentalist, Digital Addict

Finansal olarak bağımsızlığımızı kazanmak hepimizin küçüklüğümüzden beri istediğimiz, yetişkinliğe adım attığımızı kendimize kanıtladığımız, hatta bazılarımız için kendi kararlarımızı bağımsız olarak verebilmemizin ön koşulu.
Evet, para biriktirmek çoğu zaman zor olabiliyor. Ekonominin durumu, mecburi ihtiyaçlarımız ve hayatımızı daha renkli kılacak bazı ekstra harcamalar para biriktirme konusunda bizleri zorlayabiliyor. Özellikle yeni yeni para kazanmaya başladıysanız, paranın yönetimi bazen bir kabus haline gelebiliyor. Peki, bu kabustan nasıl kurtuluruz ve finansal dengeyi nasıl kurabiliriz?




Para Biriktirirken Takip Etmenizi Önerdiğimiz Bazı Kurallar

1) Birikiminizin illa ki bir meblağ olmasına gerek yok. Yapacağınız tasarrufları yüzdelik hesaplamalısınız.
2) Tasarruf yüzdesi belirlemeniz önemlidir çünkü belirlediğiniz bu yüzde, geçiminizi etkilemeden geliriniz artarken veya azalırken kendi kendine ayarlanır.
3) Geliriniz artarken harcama oranınızı artırmamanız faydalı olacaktır. Bunun yerine, zaruri ihtiyaçlarınızı gelirinizden çıkardığınızda elinizde kalan tutar üzerinden tasarruf oranınızı belirleyebilirsiniz.
4) Tasarruflarınızı para olarak değil, değerli madenlerle yapmanız mantıklı olacaktır. Bu değerli madenler enflasyondan etkilenmedikleri için elinizdeki tasarrufu değişen oranlar nedeniyle kaybetmemiş olursunuz.


Hayatınızın Hangi Evrelerinde Ne Kadar Tasarruf Yapmalısınız?

Kariyerinizin İlk Yılları
Bu aşamada, muhtemelen 20’li yaşlarınızdasınız ve masraflarınız bu dönemde genel olarak yüksek olduğu için  tasarrufun bir öncelik olması pek olası görünmeyebilir. Ancak bu aşamada yıllık toplam gelirinizin %25’ini tasarruf etmeyi amaçlamanız mantıklı bir tercih olacaktır. Bu, tüm masraflarınızı (borç ödemeleri de dahil) %75 ile karşılamaya çalışacağınız ve bu oranı aşmayacağınız anlamına gelir. Bütçenizi uygun şekilde planlarsanız, gelecek için yeterince tasarruf sağlayabilmeniz gayet mümkündür.



Aile Kurma Aşaması
Bu aşamada muhtemelen 30’lu, 40’lı veya 50’li yaşlarınızda olacaksınız. Acil durumlar ve çocuklarınızın eğitim harcamalarını karşılamak için kısa ve orta vadeli tasarrufların yapılması gerektiğinin yanı sıra, artan birçok sorumlulukla birlikte uzun süreli tasarruf  etmek daha zor hale gelebilir. Bu aşamada her beş yılda bir, yıllık gelirinizin iki katına eşit miktarda tasarruf sağlamanız tavsiye ediliyor. Örneğin, yıllık geliriniz 50.000 TL ise, 5 yıl içinde 100.000 $ ‘a kadar tasarruf sağlamayı hedeflemelisiniz.
Her ayın başında karar verdiğiniz miktarı aktarabilmeniz için tasarruf hesabınızın ana hesabınıza bağlı olmasını sağlayın. Bu, tasarrufu ertelemeyi zorlaştırarak disiplinli bir yönetim sağlayacaktır.
Emeklilik Aşaması
Bu aşamada, yaşam boyu sağladığınız tasarrufu göz önünde bulundurarak bu tasarrufu gerçekçi bir şekilde nasıl değerlendirebileceğinize karar vermelisiniz.
Tüm tasarruf aşamalarında, ana tasarruf hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır:


Kazandığınız kadar harcayın ve iyi bir kredi skorunda kalmaya dikkat edin.

Kredi puanınız, sizin finansal geçmişinizdir ve işler bir noktada olur da kötüleşirse bir kredi çekmeniz gerekebilir. Bu aşamada borçlarınızı ödediğinizden ve temiz bir mali tablo tutturduğunuzdan emin olmak isteyebilirsiniz.

Acil durum fonu yaratın.

Beklenmedik acil durumlar meydana geldiğinde, örneğin işinizi kaybettiğinizde, uzun vadeli tasarruflarınızı veya emeklilik tasarruflarınızı kullanmak zorunda kalmamak için acil durum fonlarınıza sırtınızı yaslayabilirsiniz.
Günün sonunda, kariyerinizin ilk yıllarından emekliliğe doğru tasarruf etmek, uzun bir oyundur. Hangi aşamada olursanız olun, tasarruf hedeflerinize ulaşamamış olmak sizi başarısız kılmaz. Önemli olan, mümkün olan en kısa sürede tekrar yola çıkmaktır.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version