Günümüz Çocukları Artık Astronot Değil Youtuber Olmak İstiyor

Ay’a çıkışın 50. yılı kutlanırken, Lego ve araştırmak şirketi Harrison Uzay Çağı’nın hala eski büyüsüne sahip olup olmadığını anlamak için bir araştırma yapmaya karar verir.

8 ve 12 yaş aralığındaki 3000 çocuğa hayallerindeki mesleği soran araştırma, ilginç sonuçları da beraberinde getirmiş.

Çocuklar bilimi ilerletmek değil, Youtube videosu çekmek istiyor.

Yapılan araştırmaya göre, Amerikalı ve İngiliz her 10 çocuktan 3’ü Youtuber’lık dışında başka bir mesleğin hayalini kurmuyor.
Elbette bu duruma yol açan en büyük etkenlerden biri, çocukların kendilerine yeni rol modeller bulması ve sistemin bu rol modelleri besleyecek şekilde kurulması.

Yükselen Çin faktörü

Araştırmada sadece Çin’deki çocukların astronot (daha doğrusu onlara göre “taykonot”) olmak için kesin bir tercihleri bulunduğunu gösteriyor. Çin’deki çocuklar uzaya gitme konusunda diğer çocuklara göre çok daha meraklı ve insanlığın uzaya yerleşmesi konusunda yüksek beklentilere sahipler.
İngiltere’deki çocukların %62’si gelecekte insanların başka bir gezegende yaşayabileceğini düşünürken, %63’ü başka bir gezegene gitmek isteyebileceğini söyülyor.
Amerika’da ise sırasıyla bu oran %66 ve %68.

Neden böyle bir tablo ortaya çıkıyor?

Batı dünyasındaki çocukların uzaya ilgisinin bu kadar az olmasının temel nedeni belli olmamakla birlikte, 1957 ve 1975 arasında gerçekleşen ABD ve SSCB arasındaki Uzay Yarışı’nın getirdiği uzay merakının çok geride kaldığını görüyoruz.
Hızla büyüyen Çin’deki oranın bu kadar yüksek olma sebebinin ise eğitim sisteminin uzay ve bilim konusunda büyük bir ilgi uyandırıcı unsur olmasına bağlanıyor.

✍ Editörün Notu

Araştırma, Türkiye’deki durum hakkında fazla bir fikir vermese de; internette yaptığınız ufak araştırmalarla sonucun çok da farklı olmayacağı ihtimalini kabul edebilirsiniz.
Bununla beraber Türkiye’de Youtuber’lığın rüzgarı bu kadar arkasına alması ve çocukların çok erken bir şekilde bu dünyayla tanışması, hayal dünyalarını ve rol modellerini de bu doğrultuda şekillendirmelerine neden oluyor.

Belki de sorun gelen jenerasyonda değildir. Kendine daha fazla vakit ayırmak isteyen ve çocuğuyla ilgilenmek istemeyen ebeveynlerin çocuklarını dijital dünyayla yalnız bırakıp, hayal dünyalarını yok sayması da bu tablonun ressamları arasında olabilir.


Kaynak: 1, 2, 3
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version