Girişimcilere Sosyal Medya : 101

Minorpreneurs

Minorpreneurs

Minorpreneurs çocuk ve gençleri girişimci olarak yetiştirerek onlarla dünyayı değiştirir.

Herkesin hayatında yer etmeye başlamış ve hatta bazı alışkanlıklarımızı geride bırakıp sadece onunla ilgilendiğimiz sosyal medya ile ilgili ufak tüyolar ve bilgilerle sizlere neyin nasıl olduğunu açıklamaya çalışacağız 🙂

Linkedin

 

LinkedIn bugün, iş dünyasını kapsayan büyük bir sosyal medya sitesi. Kullanıcılar kartvizitlerini değiş tokuş etmektense artık LinkedIn hesaplarından birbirlerini ekliyor; bağlantıları güçlü olan kişiler, iş dünyasında önemli yere sahip kişiler ile daha hızlı bir şekilde iletişime geçebiliyor. Üstelik kullanıcıların profillerinin güvenliği ve LinkedIn‘in profesyonel dizaynı sayesinde artık iş arayanlar ile iş ilanları LinkedIn’in kullandığı yapay zeka programı sayesinde eşleşebiliyor. LinkedIn özellikle kişinin kendini pazarlamasının yanında şirketlere de hızlıca büyüme olanağı tanıyor. Her şeyden önce LinkedIn da bir sayfası olan şirket, daha profesyonel bir imaj çizerek, güvenilir bir tüzel kişilik rolü üstleniyor. Ayrıca LinkedIn, dikeyde hizmet verdiği için genele değil, iş dünyasındaki profesyonellere hitap ediyor. Bu durum da bir çalışan arayan iş yerinin daha hızlı sonuca ulaşmasına yardımcı oluyor.
Linkedin ile hedef kanalı analizi direkt bir şekilde yapılarak, gerçek kişilerle (yani anonim veya takma ad kullanan kişilerle değil) iletişime geçmeyi kolaylaştırıyor. Linkedın’de bir şirket olarak verilecek reklam da yine aynı etkiye sahip. Gerçek kişileri gerçekten vaad ettiğinden, şirketlerin yayınlayacakları reklam kampanyalarının da direkt olarak hedefe kanalize olmasını sağlıyor. Ayrıca LinkedIn ‘’Influencer’’ denilen etiketler ile en ilham verici kişilerini ödüllendiriyor. Bir kurum ve ya kişi olarak bu Influencer’larla iletişime geçmek, onlara mail atmak, hatta gönderilerine yorum yapıp sohbete başlamak olası bir gerçek.

Youtube

Youtube, her gün 5 milyardan fazla video izleyen, toplam 1 milyar kadar aktif kullanıcıya sahip bir platform. Youtube, Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru ve Facebook’tan sonra kullanılan ikinci büyük sosyal medya kanalı! Kişiler ve şirketler buradan videolar yükleyip paylaşabiliyor, haliyle Youtube da reklamın videolusu dönüyor. Özellikle televizyon reklamları çok pahalı olduğundan ve reklam verene süre kısıtlaması yarattığından; Youtube da reklam vermek hem çok kolay hem daha ucuz hem de uzun olabildiğinden daha akılda kalıcı oluyor. Viral reklam olarak adlandırılan bu tarz uzun ve internet üzerinden paylaşılan video reklamları, özellikle mizah öğeleri ve hikayeleştirmeler kullanılarak yapıldığından, Y ve Z kuşağı yani yeni nesil tüketiciler tarafından kolayca benimseniyor!
Youtube da sosyal medya pazarlaması yapmanın en önemli şartı şirketin ve ya kurumun kendi kanalını kurması. Daha sonra maksimum 3 günde bir yeni video yükleyerek, bu kanala devamlı takipçilerin çekilmeli. Bundan sonra bu takipçilere ve hedef kitleye reklamların yapılması işinize yarayabilir. Burada en önemlisi kanalların takipçilerinin arttırılması. Özellikle içeriğinizin hedef kitleniz tarafından kolayca keşfedilmesini sağlamak için paylaşımınızda doğru etiketlemeyi yapmanız gerekiyor. Bunun için açıklama kısmında anahtar kelimeleri kullanarak arama optimizasyonunu gerçekleştirebilirsiniz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, YouTube ikinci en büyük arama motoru, bu yüzden Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) bu mecra için büyük önem arz ediyor.

Instagram

Instagram için en büyük görsel pazarlama kanalı da diyebiliriz. Sadece fotoğraf ve video paylaşımına olanak sağlayan bu platform aslında ürün ve hizmetlerin görsel olarak sunulup, satışa çıkarılması için harika bir mecra. Günde 40 milyon fotoğraf paylaşılan bu sitede sosyal medya pazarlaması yapmak da bir o kadar kolay.
Bir gişirimci olarak eğer girişiminiz için Instagram hesabı açıyorsanız en önemlisi, logonuzun ve isminizin doğru bir şekilde Instagram sayfanızda yayınlanması. Özellikle hakkında kısmına yazılan, girişimin içeriğini tanıtan kısa bir yazı, potansiyel müşterilerinizin size ulaşmalarını sağlayacak telefon numarası ve adres bilgileri de çok önemli. Eğer halihazırda oluşturulmuş bir internet siteniz de var ise, Instagram hesabına ekleyerek doğrudan sitenize trafik de çekebilirsiniz. Başlangıçta tüm bu ipuçları, Instagram hesabınızı ziyaret eden potansiyel kullanıcı için güvenilirlik hissi yaratacaktır. Sayfanızın güvenli bir tüzel kişilik olduğunu görecek, hatta satın alma aşamasına bile geçebilecektir.
Girişiminize yani markanıza özel hashtagler yaparak sürekli bunları kullanabilirsiniz. Böylece bir farkındalık ve bilinirlik oluşturabilirsiniz. En önemlisi de, siz de takipçilerinizin fotoğraflarını beğenin, yorumlarına cevap verin, onları etiketleyerek etkileşim yaratın. Özellikle çok fazla flitre kullanmamaya dikkat edin. Takipçileriniz duru ve minimalist olan gönderimleri daha çok sevecektir. Eğer gönderinizi açıklayacak bir yazı yazmak isterseniz de bunu resimle değil aşağıdaki yorum kısmı yoluyla yapın. Takipçileriniz çok sıkışık yazıları okumak istemeyeceklerdir. Bunun yerine ana fikri vurgulayan en fazla 5 kelimelik bir cümle kurabilirsiniz. Ve en önemlisi gönderim paylaşma sıklığınızı belirleyin, ve bundan asla şaşmayın. Bir gün bile geç kaldığınızda takipçileriniz sizi merak edecektir, iki gün geç kaldığınızda takipçileriniz artık sizi takip etmekten vazgeçeceklerdir. Özellikle son zamanlarda gelen ınstagram hikayesindeki ve promosyonlu gönderilerinizde ‘shop now’ kısmını kullanarak da elde ettiğiniz takipçileri direkt olarak satış aşamasına yönlendirebilirsiniz.

Twitter

Artık haberlerden önce, hatta yanındaki arkadaşınızla ilgili bir olayı belki de ondan önce Twitter’dan öğreniyoruz. Dünyada ne çökerse çöksün Twitter sanki her zaman olacak ve bizleri bilgilendirecek bir kaynak gibi. Peki girişimciler bu harika sosyal medya uygulamasını nasıl kullanmalı, gelin hep birlikte bakalım:
Her şeyden önce, girişiminizle alakalı tweetlerin paylaşıldığı bir hesap oluşturmalısınız. Bununa birlikte kendi içeriğinizi yapmanız ve özellikle Twitter’daki tabiriyle ‘fenomen’ olmanız, markanızın pazarlanması için olmazsa olmaz bir adım. Twitter, diğer sosyal medya mecralarına göre çok anlık ve direkt bir ağ olduğundan, tweetlenecek içerik yoğun ve açık bir şekilde hazırlanmalı.  Zaten 140 karakterle sınırlandırılmış paylaşım hakkı, en çarpıcı ve anlaşılır şekilde kullanılmalı.
 Twitter’da en önemli şey sürekli tetikte kalmak. Çevik bir pazarlama hamlesiyle ani değişen bir durumdan yararlanarak bu konu hakkında atılacak tweet, markanızın bir anda herkes tarafından bilinmesine yardımcı olabilir. Örneğin Oreo Türkiye’ye girerken Türk takipçilerine ilişkin özel içerik hazırlamış, bunu gören Lipton da benzer bir çalışma ile Oreo’nun Türkiye pazarına girişini kutlamıştı.
Her sosyal medya sitesinde olduğu gibi Twitter’da da istikrar çok önemli. Takipçilerinize söz verdiğiniz sıklıkta tweet atmalısınız. Tweetlerin arasında aylar olması, hiçbir marka için iyi bir izlenim bırakmaz.
Bir diğer önemli konu da Twitter da ‘’tt’’ yani trend olan konuları takip etmek ve eğer pozitif ilişki kurulabiliyorsa markanız üzerinden bu konuyla alakalı tweet atmaktır. Her Twitter kullanıcısının baktığı tt sekmesi, sizin de hızlı bir şekilde Twitter’da bilinen kullanıcılar arasına girmenize yardımcı olabilir.Ayrıca Twitter’ın promosyon özelliğini kullanarak tweetlerinizin hedef kitlenize ulaşmasını sağlayabilir, sitenize trafik sağlayabilir, takipçilerinizi arttırabilir ya da müşterilerinizin iletişim bilgilerini toplayabilirisiniz. Raporlama özelliği sayesinde tweetlerinizin kimlere nasıl ulaştığını da görebilirsiniz.

Facebook

Facebook dünyanın en büyük sosyal medya sitesi. Aynı zamanda düşük bütçe ile yüksek etki yaratmanın da kapılarını aralıyor, bir girişimci daha ne ister ki?
Kişiler, Facebook’ta firmaları ve tüzel kişilikler adına kayıt yaptırarak sayfa oluşturma imkanına sahipler, bu da pazarlama için ayırdığı bütçeyi korumak ve çoğaltmak isteyenler için muhteşem bir olanak. Girişiminiz için hem fotoğraf yükleyip, hem video paylaşabileceğiniz, blog yazısı yayınlayıp etkinlikler oluşturabileceğiniz bir web sitesi. Kısacası şirketinizin profilini istediğiniz gibi gösterebileceğiniz bir sosyal medya mecrası ve tüm girişimcilerin ilk olarak açması gereken sosyal medya hesabı. Her ne kadar Facebook’un yeni nesil kullanıcılara çok hitap etmediğini düşünsek de ;  etkinlik oluşturmak ve girişim hakkında sohbet edilebilecek kapalı/açık bir gurup oluşturmak için harika ve tek bir platform olarak her şeyi içerisinde barındırıyor.

Pek çok farklı kitle için seçim yapıp “Özel Hedef Kitlesi” başlığıyla da hedef kitlenizi belirleyebilirsiniz. Kime ulaşmak istediğinize bağlı olarak gönderiniz için hedef belirleyip, gönderinizi sadece o kitleye ulaştırabilirsiniz. Facebook aynı zamanda gönderinizin bitiş zamanından sonra da bu gönderinin kimlere ulaştığını detaylı bir şekilde raporlayan bir algoritmaya da sahip. Yani, girişimciler için ücretsiz pazar araştırması da yapıyor 🙂 
Yazarın Notu: PAYLAŞMAK ÖNEMSEMEKTİR 🙂

Bizi sosyal medyalardan takip edebilirsiniz.

www.minorpreneurs.com
Kategoriler: Girişimcilik, İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/