Freelance Çalışırken Veriminizi Artırmak İçin Kaçınmanız Gereken 5 Şey

Berk Tezkoşar

Berk Tezkoşar

Calibration Engineer, Tech Editor, DJ

Evinizde çalıştığınız zaman sanki dünyalar kadar zamanınız olduğunu hissedersiniz. Evinizin rahatlığı, rahat koltuklar ve kendi çalışma masanız… Sınırsız vaktiniz olduğu düşüncesinden sıyrılma vakti geldi, maalesef öyle bir özgürlüğünüz yok.
Evden çalışmak, çoğu freelancer çalışanlar için vazgeçilmez bir nimet. Hepimizin bildiği geleneksel, dikkat dağıtıcı hücre tipi ofislerden uzak, yaratıcılığınızın artmaması için hiçbir neden yok! Değil mi? Aslında işin perde arkası pek de göründüğü gibi değil. Her ne kadar evde çalışmak verimli olsa da, evde çalışmak başlı başına dikkat dağıtıcı aktiviteleri de beraberinde getiriyor.
Dikkatinizi dağıtacak tuzaklara düşmeden önce yapmanız gereken onları tespit ederek mümkün olduğunca uzaklaşmak en iyisi olacaktır. Aşağıda yeni girişimcilerin, evinde çalışanların en çok karşılaştığı zaman öldürücü 5 aktiviteyi sıraladık;

1) Sosyal medyada gezinmek

Sosyal medya pazarlaması ile ilgili çalışıyor olsanız bile, kişisel sosyal medya kullanımınızı çalışma hayatınızdan ayırmanız gerekli. Yazmış olduğunuz blog yazısının reklamını yapmak ve yazınıza yeni bakış açıları eklemek için uğraşmak ayrı, amca oğlunun tatil fotoğraflarına bakmaya yarım saat harcamak ayrı.
Sosyal medya temelde insanları içine çeken dev bir çukur olarak tasarlanmıştır, içine girdiğinizde çıkmanız gittikçe zorlaşır. Kolaylıkla 1 saatinizi, hatta koca bir gününüzü bile harcayabilirsiniz. Bu nedenle sosyal medyada gezinmek için kendinize bir limit belirleyin ve o limiti doldurduğunuzda işinize geri dönün.

2) Bitmek bilmeyen miskinlik

Çalışma alanınız yatağınızdan sadece birkaç adım uzakta olunca, farkında olmadan sağlığınızı boş vermeye başlıyorsunuz. Fakat sonunda sağlığınız bozulmaya başladıkça çalışma saatlerinde bunu farketmeye başlayacaksınız.
Her gün egzersiz için kendinize bir süre ayırın. Her ne kadar çalışmayı engelleyen bir aktivite olarak gözükse de, egzersiz yapan insanların yapmayanlara göre masa başında daha çok iş yaptığı gözlemlenmiş. Araştırmalara göre çalışma gününde yaptığınız egzersizler, zamanınızı planlama ve işlerinizi tamamlamada %72’ye varan artış sağlamakta.

3) Gereğinden esnek çalışma saatleri

Freelance çalışmanın getirdiği rahatlık bıçağın iki yüzü gibidir. Sabahları istediğiniz zaman kalkabilirsiniz, ancak plana da sağdık kalmazsanız, kendinize yaptığınız bu şımartma kuralları da çiğnemek olacaktır.
Her gün düzenli olarak günün her saatinden maksimum verimi almak için gününüzü planlamalısınız. Spora ayıracağınız vakitten tutun da, maillerinizi kontrol edeceğiniz saate kadar. Bu hiçbir zaman plandan sapmayacağınız anlamına gelmiyor. Ancak tembellik etmeye başladığınız zaman size yardımcı olacak bir plan olduğunu bilmek motivasyonunuzu arttıracaktır.

4) Netleştirilmemiş fiziksel sınırlar

Çalışma saatlerinizi, öğünlerinizi ve dinlenme molalarınızı masanızda yapmaya mı başladınız? Bu alışkanlığı hemen bırakmanız gerek. Uyumadan önce nasıl telefonunuzla oynamamanız gerekiyorsa, çalışma yerinizde de iş ile alakası olmayan şeyleri yapmamanız gerekli.
Mola vermek istediğinizde masanızdan uzaklaşın. Bir iki bölüm dizi izleyin. Yemeğinizi mutfakta yiyin. Tüm işlerinizi bitirdiğinizde de dikkat dağıtıcı her şeyi geride bırakın ve masanıza dönün.

5) Arkadaşlarınızdan gelen davetler

Öğle yemeğine arkadaşlarınız sizi mi davet etti? Tabii ki gitmeyi ihmal etmeyin. Ama öğlen 2’de sinema izlemeye davet ettiklerinde bir daha düşünün.
Evden çalışmaya başladığınızda çevrenizdekiler tüm vaktinizin boş olduğunu düşünmeye başlar. Öğlen arkadaşlarınızla tatlı bir kafede bir şeyler yiyip içmek istiyorsanız günlük planınızı ona göre yapın. Freelancer çalışmanın avantajını kullanın.

Evden çalışmak kimi zaman gürültülü, kalabalık ofislerde çalışmaktan daha verimli olabilir, fakat bunu gerçekleştirmek emek ve disiplin gerektiriyor. Zamanınızı öldüren bu 5 şeyden kurtulduğunuz zaman gerçekleşecek değişimi gözlerinizle görün ve freelance çalışmanın aslında ne kadar verimli ve keyifli olduğunu görün.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version