Facebook, Instagram Gibi Sosyal Medya Devlerinin Başarısının Arkasındaki 5 Sır

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Geçtiğimiz on yılda, sosyal medya platformları fırtına gibi esti. Facebook, 2 milyarın üzerinde aktif kullanıcıya ulaşırken Instagram 800 milyon ile 1 milyara yaklaştığının haberini verdi. Snapchat, özellikle Instagram’ın hikaye özelliği ile unutulmuş gözükse de 180 milyon aktif kullanıcı ile günde 3.5 milyar snap atılan bir platform haline geldi.
Kimileri sosyal ağların yasallığını sorgulayıp bu tarz uygulamaların zaman kaybı olduğunu düşünebilir. Ne olursa olsun insanların neden belirli platformlarda bu kadar zaman geçirdiğini sorgulamak ve ders çıkarmak gerekiyor. Facebook, Instagram ve Snapchat internet endüstrisinin devleri olarak bu endüstride başarılı bir girişimin nasıl kurulacağının örnekleri. Bu derece başarılı olmalarının arkasında ise 5 ana sebep var.

1) Kullanıcı deneyimine takıntılı derecede önem veriyorlar.

Facebook, Instagram, Snapchat gibi milyonlarca kişi tarafından kullanılan sosyal ağlar kullanıcı deneyimi ile ilgili her detayı önemsiyorlar. Dahası, uygulamanın indirilmesinden günlük kullanımına kadar her şey kullanıcıların kişilik özelliklerine göre optimize edilmeye çalışılıyor.
Kullanıcıya göre özelleştirme, böyle platformların yüksek etkileşim düzeylerini korumasına yardımcı oluyor. Kullanıcıları çeken ve kalmalarını sağlayan şeyleri tam olarak biliyorlar. Örneğin, Facebook’ta haber akışı kullanıcının tercihlerine göre aşırı derecede kişiselleştirilmiştir ve bu şekilde kullanıcılarına muhteşem deneyimler yaşatmak istiyor.

2) Geleceği düşünerek hareket ediyorlar.

Facebook 2004’ten beri hayatımızda, yani 14 yıldır yükselen bir başarı grafiğine sahip. Bu kadar başarılı olmasının arkasındaki sebeplerden biri ise geleceği göz önünde bulundurma yeteneği. Instagram’ı satın alması buna bir örnek olarak gösterilebilir. Facebook ayrıca, sanal gerçekliğe ve gelecekte hayatımızda büyük yer kaplayabilecek bir çok şeye daha yatırım yapıyor.
Bu öngörülü düşünce tarzı, platformların sadece anlık başarılar elde edeceği kararlar vermesine engel oluyor. Sonuçta kısa süreli etkisi olacak kararlar vermek şirket değerini sadece bugün yükseltebilir oysa geleceğe göre planlamak gelecek 10 yıl boyunca şirketinize bir ödül sunacaktır.

3) Başkalarıyla iletişim kurmayı kolay hale getiriyorlar.

Böyle büyük platformların en önemli bileşenlerinden biri dünya çapında iletişimi çok kolay hale getirmeleridir. Tabii ki Facebook’tan önce de mesajlaşma diye bir şey vardı. Ancak, Facebook’u ülkeler arası iletişimi kolay hale getiren ilk şirket olarak gösterebiliriz. Snapchat bunu, fotoğraflı mesajlar yaratarak geliştirdi, böylelikle artık konuştuğumuz kişileri görebilir olduk.
İnsan, doğuştan sosyal bir varlık olduğundan sorunsuz bir iletişim ve yakınlaşma fırsatı bu tip uygulamaları çok değerli kılıyor.

4) İnsanların egolarına uygun hareket etmesini kolaylaştırıyorlar.

Platformlar tarafından oluşturulan profilin işlevselliği her zaman en başarılı özelliklerden değildi. Buna rağmen insanlar kendilerini çevrimiçi olarak gösterme fırsatına bayıldılar. Neyin görünüp neyin görünmeyeceği üzerinde tam kontrole sahip olmak insanları cezbetti. Kendilerinin istediği herhangi bir fotoğrafı takipçilerine ve arkadaşlarına gönderebiliyorlardı. Hatta bazı araştırmalar Instagram, Facebook postlarına gelen beğenilerin bazı uyuşturucuların etkisine benzer olarak insan vücudunda dopamin salgılanmasına yol açtığını gösteriyor.
Kendi bakış açınıza göre istediğiniz fotoğrafları kontrol edebileceğiniz bir dünyada yaşamak hata yapma şansımızın yüksek olduğu gerçek dünyada yaşamaktan çok daha kolaydır. Kendimizi istediğimiz bir şekilde göstermek ve takipçilerimizden geri bildirimler almak bağımlılık yaratabilir.

5) Tek bir yerde birden fazla şeyi yapılabilir kılıyorlar.

Facebook, Snapchat ve Instagram gibi platformlar eğlence ve aktivite yaratıcılığı konusunda da harika işler çıkarıyorlar. Örneğin Facebook’ta, başkalarıyla iletişim kurabilir, haberleri okuyabilir, oyun oynayabilir ve arkadaşlarınızın görmesi için profil oluşturabilirsiniz.
Snapchat ve Instagram da kullanıcıların katılabileceği çok yönlü aktiviteler üretiyorlar. Ayrıca, kolay ulaşılabilirlik bu platformların günlük olarak kullanılmasını da sağlıyor. Mesaj uygulamaları, oyunlar, haber uygulamaları arasında geçiş yapmaktansa kullanılar aradıkları her şeyi tek bir uygulamada bulabiliyor. Bugün erişebildiğimiz sayısız uygulama arasında, birçok farklı şeyi bir arada sunma yeteneği yoğun bir trafiği ve etkileşimi getiren itici güçlerden biri.
Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version