Eczacılık Bölümü nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Eczacılığın kökeni MÖ 6. yüzyıla dayanır. Tıbbi maddelerin en eski derlemesi Sushruta Samhita’dır. Diocles of Carystus ise Antik Yunanistan’da bitkilerin tıbbi özelliklerini inceleyen isimlerin başında gelir. Dioscorides ise tıbbi bileşenler üzerine yazdığı beş ciltlik kitabıyla tanınır. Böylesine köklü bir geçmişi olan Eczacılık tedavi edici ürünlerin keşfi, üretimi ve etkin kullanımını sağlayan, kontrol eden bir sağlık birimidir. Ülkemizde en çok tercih edilen bölümlerden birisi olan Eczacılık bölümü hakkında merak edilen tüm detayları sizin için derledik.

Eczacılık Bölümü Nedir?

eczacılık bölümü
Eczacılık bölümü ilaçların kullanımı, hazırlanması, dağıtılması ve güvenilir bir şekilde hastaya ulaştırılması üzerine bir eğitim verir. Eczacıların yapacağı bitkisel ve kimyasal kaynaklı araştırmalar sonucu ortaya çıkan içerikler modern kimya ve farmakoloji biliminin temeline katlı sağlar. Eczacılık alanı tek başına bir alan değildir. Analitik kimya, biyokimya ve farmasötik mikrobiyoloji de eczacılık alanlarındandır.

Eczacılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Eczacılık bölümü Eczacılık Fakültesi’nde yer alan 5 yıllık bir lisans programıdır.

Eczacılık Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümün başlıca dersleri şunlardır:
● Bitki Biyolojisi
● Genel Kimya
● Halk Sağlığı
● Biyoistatistik
● Anatomi
● Tıbbi Biyoloji
● Farmasötik Botanik
● Fizyoloji
● Farmasötik Mikrobiyoloji ve İmmünoloji
● Organik Kimya
● Analitik Kimya
● Farmasötik Mikrobiyoloji
● Biyokimya
● Eczacılık Tarihi
● Fizyopatoloji

Eczacılık Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Eczacılık bölümünden mezun olan kişilerin çalışabileceği alanlar arasında eczaneler, laboratuvarlar, ilaç endüstrisi ve akademi vardır. Kendi eczanelerini açabilecekleri gibi bir başka eczanede yardımcı eczacı olarak da çalışabilirler. İlaç endüstrisinde, ilaç üretiminde ve dağıtımında yer alabilirler.

Eczacılık Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Eczacılık bölümü mezunlarının başlangıçta alacakları en düşük ücret 2.900 TL’dir. Ortalama maaşları ise 5.000 ila 6.000 TL arasındadır. En yüksek alacakları maaş miktarı ise 12.000 TL civarındadır. Yardımcı eczacılar için ise en düşük ücret 3.300 TL, ortalama ücret 3.500 ila 4.000 TL arası ve en yüksek maaş miktarı ise 4.000 ila 5.000 TL arasındadır.

Eczacılık Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Bu bölüm ezber bekleyen bir bölümdür. Ezberi iyi olmayanlar için son derece zorlu bir bölüm olacaktır. Eğitimi oldukça yoğundur. Eğitimin ardından çalışma hayatı da zorludur. Çünkü mesleki bilginin yanında kanunların da yakından takibi gerekir. Hastalarla iletişim kurabilmek bazen eczacıları zorlayabilir.

Kimler Eczacılık Bölümünde Başarılı Olabilir?

Ezber yeteneğine sahip, öğrenmeye açık, uzun çalışma saatlerine dayanabilen, kimya ve biyoloji gibi alanlara ilgisi olan bireyler bu bölümde ve bu alanda başarılı olabilirler.

Eczacılık Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?

Artan üniversite sayılarının getirisi olarak artan mezun sayısı eczacı ihtiyacının çok üstündedir. Her ne kadar bu bölümün mezunlarının çalışabileceği farklı alanlar olsa da o alanlar için de ihtiyacın çok üzerinde mezun sayısı vardır. Bu yüzden yeni mezunların bugünlerde iş bulabilmesi pek de kolay değildir.

Eczacılık Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Ülkemizde eğitim alan bölümü mezunlarının Avrupa’da eczane açabilme yetkileri yoktur. Kendi işlerini yapabilmeleri için denklik almaları gerekmektedir. Denklik için ülkemizde aldıkları eğitimin üstüne biraz daha koymaları beklenir. Bazı sınavlara tabi tutulurlar.

Eczacılık Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?

Bölüm mezunlarının uzmanlaşabileceği alanlar arasında ilaç üretimi, dağıtımı ve akademi vardır. Lisans eğitimleri üzerine alacakları yüksek lisans eğitimi uzmanlaşacakları alanı belirleyebilirler.

Eczacılık Bölümünün Geleceği Nedir?

Bölümün geleceği ne yazık ki çok parlak değildir. Artan nüfus yüzünden sağlık birimlerine ihtiyaç artmaktadır. Ancak ülkemizde artan üniversite sayıları ve buna bağlı olarak artan mezun sayısı ihtiyacın çok üzerindedir. Bu yüzden çalışmaya başlayan mezunlar normalde almaları gereken maaşların daha altında maaşlarla işe başlayabilirler.
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version