Dövmeli Olmanız İş Bulmanıza Engel Olabilir: Dövmelere Karşı Olan Ön Yargılar

Dövme kullanımı son yıllarda azımsanamayacak kadar arttı. Özellikle Amerika’da beş yetişkinden biri, kırk yaşın altındakilerin ise beşinden ikisi dövmeli. Peki dövmeli insanlar iş aradıklarında ne gibi zorluklarla karşılaşıyor? Dövmeli birinin iş bulması, dövmesiz insanlara göre daha mı zor?
İskoçya’da St. Andrews Üniversitesi’nden Profesör Andrew Timming, insanların dövme yaptırmaya yönelimlerinin arttığını söylüyor. Ancak dövmeler, işveren tarafında; iş arayanların asiliğinin göstergesi olarak izleniyor.
Bunun üzerine 2013’te Prof. Timming ve meslektaşları bu konuda bir araştırma yapmaya karar verdi. Katılımcılardan, işe başvuran adaylar arasında seçim yapması istendi. CV’lerdeki bazı adayların fotoğraflarına ise boyun dövmesi eklendi.
Özellikle insanlarla birebir ilişki içinde olunan hizmet sektöründe, yöneticilerin çoğu belirgin dövmeli iş adaylarını baştan eledi.
2011 yılında Career Builder tarafından yapılan bir araştırmada ise; Amerika’daki işverenlerin %30’unun şu görüşü kabul ettiği öğrenildi:

Belirgin dövmeler, çalışanın terfi ettirilmesini zorlaştıran bir kişilik özelliğidir.

Her ne kadar daha genç tabanlı iş yerlerinin bu konuda daha açık fikirli olduğu görülse de dövmelerin yarattığı ön yargıyla ilgili başka araştırmalar da var.
Texas Tech Üniversitesi’nden sosyolog Jerome Koch, Çeşitli deneysel araştırmalarla beraber, birden fazla dövmesi olanların sigara ve alkol kullanımı, çok eşlilik gibi alışkanlıklara; aynı zamanda silah taşımaya ve tutuklanmaya daha meyilli olduğu çıkarımında bulundu.
Bu sonucun çıkmasında şüphesiz ki hapishanelerde mahkumların sosyal entegrasyona dahil olabilmek için dövme yaptırdığını da ekliyor.
IBISWorld tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise, dövme yaptırılmasında bir artış olmasına karşın; geçtiğimiz on yıla oranla dövme sildirme %440 artmış durumda.
Çoğu insanın gözünde dövmeler normalleşmiş bir durumda olsa da, iş arayan adaylar hala dövmelerinden dolayı işe alım ve yükselme sürecinde zorluk yaşayabiliyor.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version