Doğru ‪Eleştiri Mükemmellik Getirir

Son zamanlarda yapılan sözlü ve yazılı eleştirileri gözlemledim. Bana göre %100 doğru olan, hatta bir çok insana göre de doğru olan bir düşünce yada çalışma, %100 yanlışmış gibi eleştirilebiliyor. Düşüncelerin yada çalışmaların doğruluğu, bilimsel olarak kanıtlanmış olsa bile. ‬
Bir kitap yazılıyor. Acımasızca eleştiriliyor. Bir film yapılıyor. Eleştiriliyor. Bir çok sektörde bir çok çalışma yada düşünce ortaya atılıyor. Ve Eleştiri…
Yapanlar kim ?
Çoğu zaman, O konuda bilgi birikimi olmayan, sektörde çok fazla katkısı ve emeği olmayan kimseler.
Eleştiri olmayacak mı ?
Evet tabiki olacak. Eleştiri, yapılan çalışmanın yada düşüncenin en doğru şekilde olup, olmadığını analiz edilmesini sağlayan en önemli çarklardan birisidir. Aslında Eleştiri, mükemmel olma yoludur. Bu yüzden eleştiri yapacak kişiler, bilgisiz değil, alanında iktisad yapmış, sektörde katkısı ve emeği olan kişilerin yapması daha doğrudur.
Peki eleştiri, sadece olumsuz yönleri eleştirmek midir ?
Buda çoğu zaman eleştiri yapan kişilerin yanlış anladığı, hataya düştüğü bir durumdur.
Eleştiri, her yönleri tarafsızca olumlu ve olumsuz bir şekilde ele alınıp yapıldığı zaman doğru sonuçlar veren bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın doğru sonuçları vermesini istiyorsak, olumlu ve olumsuz yönlerini bir bütün olarak ele alıp eleştirilmeliyiz. Hiç şüphesiz yapılan her çalışma içinde bir emek ve alın teri barındırmaktadır. Bu yüzden sadece olumsuz yönlerinin ele alınarak acımasız bir şekilde eleştirilmesi, kişinin emeğine ve alın terine saygısızlık olduğu gibi o kişinin de şevkini kırabilir.
Eleştiride yapılması gereken, olumlu yönlerini olumlu bir şekilde eleştiriden geçirdikten sonra, olumsuz yönlerine bakılarak o çalışmanın yada düşüncenin mükemmelliğe kavuşturmasıdır. 
Kategoriler: Bilim, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version