Dijital Pazarlamaya Giriş ve Tarihi

Hüseyin GÜZEL

Hüseyin GÜZEL

EEE / PM / MSc / huseyinguzel.net

Son otuz yılda, her zamankinden daha fazla teknolojik gelişim görüldü ve sonuç olarak işletmeler; faaliyetlerini ve müşterilerini ve onlar ile olan etkileşimlerini geçmişe kıyasla çok daha ileri bir boyuta taşıdılar.
1990’lardan önce pazarlama ve reklamcılık; gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi basılı, işitsel ve görsel medya yollarıyla yapılıyordu ancak artık giderek daha fazla insan, bilgi kaynağı olarak bilgisayarlara hata daha da ötesi mobil platformlara yöneldi.
Peki bu “Pazarlamanın Big-Bang(büyük patlama)”i neyi gerektiriyor?
Yaşam tarzımızı değiştirerek alışveriş yapmak ve vakit geçirmek günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline nasıl geldi?

Dijital Pazarlamanın Kökenleri

Dijital pazarlama, son otuz yılda şekillenmiş olmasına rağmen, kapost.com’a göre dijital pazarlamanın kökenleri, 1980’lerde bilgisayarların artan bellek kapasiteleri sayesinde daha gelişmiş hale gelmesiyle, şirketlerin daha fazla müşteri bilgisi saklamasına ve bunları pazarlama amacıyla kullanmalarına olanak sağlamasına dayanıyor.
İnternet, 1990’lı yılların başında sadece bilgileri okuyabilen ve hiçbir şey ekleyemeyen kullanıcılar için oldukça basit olmasına rağmen, ilk çevrimiçi pazarlama kampanyalarında önemli bir rol oynayan e-posta kullanımı ile 1994’den sonra yeni pazarlama teknolojisinin yolunu ve önünü açtı.
Kampanyaların tasarım aşamasında nelerin başarılabileceğini etkileyen Adobe Illustrator, Quicktime ve Photoshop gibi yeni teknolojiler ve yazılımlar, internet erişimi olan daha fazla insan ile kampanyaları bir araya getirmeyi başararak 21. yüzyıl Dijital Pazarlama Big-Bang’inin temelini attı.
1998’de Google’ın kuruluşunun yanı sıra Blogger ve daha sonra MySpace ve Facebook gibi sosyal paylaşım siteleri; insanlar ve işletmeler için yeni evrensel iletişim kanalları ve yöntemlerinin önünü açtı. Sonrasında şirketler bu yeni kanalları kullanarak, ürün ve hizmetlerini pazarlamak için yeni yollar aramaya başladı.
2000’de piyasaya sürülen mobil reklamcılık, geleneksel pazarlamadan uzaklaşmanın önemli bir adımıydı.
Google 2000’lerin başında arama motorunu genişletti ve geliştirdi ve AdWords ve AdSense gibi pazarlama araçlarını tanıttı. Reklamları kullanıcıların isteklerine göre kanalize etmek için internet kullanıcılarının sorgularının içeriğini analiz etme becerisini geliştirdi.
“Çerezler” başlangıçta internet kullanıcılarının alışkanlıklarını analiz etmeyi sağladı ancak pazarlamacılar için kullanıcı verilerini toplamak yararlı bir araç haline geldi.
Dolayısıyla gazeteyi açma veya posta kutusundan bir el ilanı alma yerine; pazarlama şimdi web siteleri, çevrimiçi reklamlar, sosyal medya siteleri, interaktif videolar, mobil platform kampanyaları ve 30 yıl önce var olmayan bazı diğer promosyon kanalları vasıtasıyla yapılmaktadır artık.
Coca Cola gibi en güvenilir ve iyi bilinen markalardan bazıları, eski dünyadaki kampanyaları yeni dijital dünyaya ayak uydurmak için uyarladı. Popüler “bir kola paylaş” kampanyası, 2015 yılında kola emojisi kullanılarak yeniden başlatıldı ve akıllı telefonlar ve sosyal ağlarda bilinir hale geldi.
Her zamanki televizyon reklamlarının yanı sıra flaş mobları vardı ve insanlar kola emojisi’nin yanı sıra Coca Cola web sitesine fotoğraf yükleyebiliyorlardı; en iyi fotoğraflar Coca Cola’nın dijital reklam panolarında sergileniyordu.
Özetle Dijital pazarlama yöntemleri sayesinde artık pazarlama’nın dili eski yöntemlerden çok daha ileri boyutlara taşındı ve hala gelişimini sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version