Dijital Pazarlama Nedir ? | Dijital Pazarlama Çeşitleri Nelerdir ?

Merhabalar, bu yazı dizimizde baştan aşağıya dijital pazarlamayı öğreniyor olacağız.

İnternetin hayatımıza girmesi ve sosyal ağların artışı ile hepimizn farkedebileceği üzere, yeni bir pazarlama yolu ortaya çıktı. Dijital pazarlama, potansyel olarak çok daha fazla kişiye çok ddaha ucuza erişebileceğiniz ve dönüşüm oranının daha yüksek olacağı bir pazarlama methodudur.

Sosyal ağlar, Web sitesi kullanımları, Arama motorları, Görüntülü aramalar derken hayatımızın heralanında dijital ve interaktif bir kullanım oluşmaya başladı. Satın alacağınız üründen, izleyeceğiniz diziye, girdiğiniz sosyal ağdan, okuyacağınız makaleye kadar her alanda artık dijitalleşme söz konusu ve bu da beraberinde insanların segmentini daha iyi anlayabilmeyi getirdi. Elbette segmentasyonu daha iyi yapabiliyor olmamız demek, pazarlama için mükemmel bir fırsat demek. Hepsi birleşerek son 3 yılın en meşhur pazarlama methodu olan “Dijital Pazarlama” yı hayatımızın tam ortasına koymuş oldu.

Peki ; Biraz gelin dijital pazarlamayı anlamak için aşağıdaki 5 soruyu cevaplayalım

1. Dijital Pazarlama Nedir ?

İnternet ortamında gerçekleştirilen tüm pazarlama faaliyetlerine “Dijital Pazarlama” denmektedir. İnternetin var olduğu her yerde pazarlama yapmamıza olanak sağlayan, müşterilerinize kolayca ulaşmanızı ve kendinizi anlatmamızı sağlayan pazarlama methodudur. Dijtal dönüşümünü başlatan ve hatta tamamlayan ülke sayısı her geçen gün artış sağlamakta, ülkeler içerisinde segmentasyonlar olarak da her geçen gün insanlar dijitalde segmentlerini iyice belirginleştirmekteler. İnternet kullanıcısının artışıyla birlikte 2014 yılından bu yana Pazarlama kampanyalarının temelini Dijital Pazarlama oluşturmuştur.

2. Dijital Pazarlama’nın Kullanım Alanları Nerelerdir ?

İnternet ortamından yapabileceğiniz her işlemde kullanılabilecek bir pazarlama sistemidir aslında dijital pazarlama. Örnek vermek gerekirse

E-mail
Sosyal Medya
E-Ticaret Siteleri
Blog Siteleri
Video Görüntüleme Siteleri
Arama Motorları
Online Mobil Oyunlar
Online Blgisyara Oyunları
Kurumsal Web Siteleri
E-Kitap Siteleri

Listeyi çok daha fazla uzatabiliriz, ancak, anlayacağınız gibi internet erişiminin olduğu her yerde, Hatta şuan okuduğunuz blog sayfamda dahi, dijital pazarlama uygulanabilir.

3. Neden Dijital Pazarlama ?

Bu sorunun birden fazla cevabı bulunsa da ben en önemli 3 tanesini sizlere açıklamak istemekteyim.

Radyo, Televizyon, Billboard, Gazete vb… eski pazarlama araçlarında ( ROI ), yatırımınızın geri dönüşüm oranı, verisini takip etmeniz oldukça zor ve hatta neredeyse imkansızdır. Peki bu veri takibi bizlere ne kazandırıyor ? Elbette ki hatalarımızı görmemizi ve paramızı daha uygun noktalara harcamamızı sağlıyor. Anlayacağınız Dijital Pazarlama Yöntemleri içerisinde paranızı nereye harcadınız ? Ne kadar dönüş aldınız ? Hedeflerinizi neden tutturamadınız ? gibi soruların hepsinin cevabını bulabilir ve paranızı çok daha verimli reklam kampanyaları için harcayabilirsiniz.
Bir ikinicis ise, Fiyat / Performans. Artık günümüzde Televizyon, Gazete reklamlarının veriminin düşüşü fazlasıyla aşikar, bunun nedeni ise Gazete alan kişi sayısındaki azalma, Televizyon izleyen insan sayısındaki ani düşüş diyebiliriz. Dijital Pazarlama süreçleri içerisinde hem çok fazla platform içerisinde reklamlarınızı dapıtabilir hem de geniş kitlelere adınızı duyurabilirsiniz.
Üçüncüsü ve belki de en önemlisi, Segmentasyon ve davranış. Televizyon, Gazete, Billboard vb… eski model pazarlama kampanyalarında insanların davranışlarını ve personalarını ölçemezken dijital pazarlama süreçlerinde insanların davranışlarını ölçerek sizlere en uygun müşteri kitlesini ve bu müşteri kitlesinin karakteristik, ekonomik, yaş, cinsiyet vb…gibi bir çok özelliğine sahip olabilir ve doğru hedeflemeler ile çok daha net bir kitleye ulaşabilirsiniz.

4. Dijital Pazarlama Maliyetli Midir ?

Geleneksel pazarlama kampanyalarına oranla dijital pazarlama süreçleri oldukça düşük maliyetlidir. Zaman anlamında ise daha çok vakit harcamanız gereken bir süreçtir. Fiziksel bir ofise sahip olmadan bile dijital pazarlamayı dünya’nın istediğiniz heryerinden gerçekleştirebilir olmanız da sizleri büyük maliyetlerden kurtarmaktadır. Aynı zamanda dijital pazarlma sadece reklam kampanyalarından oluşmaz, aynı zamanda organik faaliyetler ile de kampanyalarınızı yürütebilirsiniz ( Sosyal medya hashtag, bireysel e-mail, SEO … ) .

5. Dijital Pazarlama Türleri Nelerdir ?

Dijital pazarlama’nın onlarca türü bulunmaktadır. Ancak sizlerle aşağıda 5 farklı türü paylaşacağım. Bu dijital pazarlama türleri hemen hemen her platformda uygulayabileceğiniz ve yüksek geridönüşler alabileceğiniz kampanya sistemleridir.

İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlaması satış odağından kaçınarak müşteri odağına verilen addır. Sonuçları kısa sürede görülmese de uzun vadede müşteriye ulaşmada ve müşterilerin dönüşümünde / ikna sürecinde sizlere fazlasıyla yardımcı olacak aynı zamanda bilinirlik açısından hatrı sayılır seviyelere ulaşmanızı sağlayacak uzun vadeli dijital pazarlama sistemidir.

Arama Motoru Optimizasyonu ( SEO ) ;

Arama motorlarında günde milyarlarca veri giriliyor ve trilyonlarca arama gerçekleştiriliyor. Bu noktada arama motorları en büyük dönüşümü sağlayabilecek dijital pazarlama unsurlarından birisidir. Arama motoru reklamlarının yanı sıra herhangi bir bütçe istemediği için fiyat / performans yönünden daha verimli olan SEO, site içi ve dışında belirli anahtar kelimeler ile Google,Yandex gibi arama motorlarında kalıcı bir üstünlük yaratmanızı sağlayacaktır. SEO’dan önümüzdeki yazılarımızda bahsedeceğim ancak şunu söylemek gerekir ki, SEO sadece pazarlama ve içerik temelinde değil teknik bir temel de gerektiren dijital pazarlama uygulama türüdür. SEO da İçerik Pazarlaması gibi uzun süreli bir geri dönüş almanızı ve kalıcılığınızı sağlar.

Sosyal Medya Pazarlaması

Günümüzde Milyarlarca aktif kullanıcıya ulaşan sosyal medya ağları, belki de en iyi segmentasyonun yapıldığı mecra denebilir. Bu mecralarda hem ücretli hem de ücretsiz bir şekilde gerçekleştireceğiniz kampanyalarda büyük bir kitleye ulaşmanız kaçınılmazdır. Doğru hedeflemeler veya doğru organik bağlar kurulmadığı taktirde geri dönüşüm oranı daha az olan Sosyal Medya Pazarlaması, eğer iyi çalışılır ve doğru bir hedef kitle veya organik bağ kurulursa sizler için paha biçilemez bir pazarlama mecrası olacaktır.

Viral Pazarlama

Viral, internet ortamında herhangi bir şeyin popülerleşmesi ve belirli segmentteki herkesin onu konuşması demektir özellikle video üzerinde yapılan çalışmaların viral olma olasılığı fazlasıyla yüksektir. Viral’in mantığı insanlar, izlediği videoyu veya okuduğu yazıyı kendi istekleri ile çevrelerince paylaşmaları ve etrafındakilere de bu içeriği göstermek istemeleridir. Gerçekleştirmesi en zor, ancak en büyük etkiyi yaratacak pazarlama tekniğidir. Kampanyanız belirli bir seviyeye geldikten sonra bu pazarlama methodu için kafa yormalı ve mesainizi bu pazarlama sistemini nasıl ortaya çıkarabileceğinizi düşünmek ile geçirmelisiniz.

E-Mail Pazarlama

E-mail pazarlaması bilinen en eski dijital pazarlama yöntemidir. Bu yöntemi kullanabilmek için bile günümüzde insanlar dijital pazarlamanın diğer türlerine başvurmuşlardır ( E-mail üyeliğine kayıt alabilmek için sosyal medya veya arama motorları reklamları son zamanlarda yaygınlaşmıştır. ). Diğer türlere göre daha az efor ve çok daha az maliyet ile yapabileceğiniz bir pazarlama türü olan e-mail pazarlaması doğru segment ile eşleştiğinde ortaya harika geri dönüşler çıkabiliyor. ( ilerleyen yazılarımda e-mail pazarlamasının detaylarına fazlaca değineceğim. )

Gördüğünüz gibi Dijital Pazarlama son yılların en çok geri dönüşüm alınan ve uygulanması daha keyifli olan pazarlama yönetimi olarak hayatımızın içine girdi, ve bir hayli hızla da büyümekte. Bizlere düşen görev ise dijital dönüşümümüzü tamamlamaya başlamak ve hayatımızda bulunan her noktaya dijitali dahil etmek.

Yazı serimin ilkinin sonuna geldik. Bir sonraki yazımızda dijital pazarlamanın biraz daha derinine iniyor ve dijital pazarlamanın temellerine giriş yapıyor olacağız. Görüşmek üzere.

Kategoriler: Girişimcilik, Pazarlama

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version