Bizi Mutlu Eden Şeylerin Bir Süre Sonra Normalleşmesi: Hedonik Adaptasyon

Sena Topaloğlu

Sena Topaloğlu

Editör @ceotudent

Hedonik adaptasyon kavramının ortaya çıkışı 1970’li yıllara dayanır. Günümüzde de değişmeyen daimi mutluluk isteği o zamanlarda da araştırmalara konu olmuş. Hayalini kurduğumuz ya da hedeflediğimiz maddi objeler, bizi gerçekten yeterince mutlu ediyor mu? Tam aksini düşündüğümüzde, evimize hırsız girmesi ya da bir uzvumuzu kaybetmek bizi hayatımız boyunca üzecek mi?

Hedonik Adaptasyon Nedir?

Hazza uyum veya Hedonik uyum diye de adlandırılan bu kuram insanların hayatlarında yaşanan olumlu ya da olumsuz her olaya çok kısa bir süre içinde adapte olmasıdır. İlk sahip olduğumuzda inanılmaz büyük haz veren tüm olaylar, nesneler, hedefler bir süre sonra bizi mutlu etmemeye başlar ve sahip olmadan önceki mutluluk seviyemize geri döneriz. Aynı şekilde ilk yaşandığında yıkım etkisi yaratan olaylar, kısa süre içinde unutulur ve bizi ilk andaki kadar üzmemeye başlar.

Bu konuda çalışmaları olan iki psikolog Philip Brickman ve Donald Campbell, insanlardaki mutluluk arayışının nafile olduğunu şu sözlerle özetliyorlar:

“Dış dünyada mutluluk ve haz arayışına çıktığımız her zaman aslında hamster çarkına girmiş oluyoruz. Sahip olduğumuz bir şeyin, örneğin paranın ya da makamın daha fazlasını elde ettiğimizde, önce kendimizi mutlu hissediyoruz ancak çok kısa süre sonra elde ettiğimize alışmaya başlıyoruz.”

Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/