Çok Yönlü Yetenek Çağında Birden Fazla Alanda Başarılı Olmak İçin Uzmanından 20 Tavsiye

Başarının hiçbir zaman bir anda gelmeyeceği konusunda çoğumuz hemfikirizdir. Günümüzde, sadece bir konuda başarılı olmak artık yetmemeye başladı.
Bu yüzden multidisipliner bir zihin yapısı, olmazsa olmaz bir konumda bulunuyor.
Hızla değişen dünyanın yeniliklerine adapte olmak ve onu verimli bir şekilde kullanabilmek de başlı başına bir başarı örneği konumunda.
Ünlü yazar, girişimci, araştırmacı, growth hacker ve pazarlama dehası Ryan Holiday, Quora’da kendi başarı planını paylaşmış. Konu fark etmeksizin bu düşünce yapısını tüm alanlarda kullanabileceğimizin de altını çiziyor.
Birçok alanda başarıyı yakalamış Holiday’in multidisipliner çağda nasıl gelişim odaklı kalabileceğimizi anlattığı tavsiyelerine yakından bakalım:

1) Her zaman öğrenci kal: Kendinize yapacağınız en büyük tehlike, ana alanınız ve yan alanınız hakkında her şeyi bildiğinizi düşünmektir. Bu yüzden egonuzu bir kenara bırakın ve kendinizi her zaman bir öğrenciymiş gibi hissederek beyninizi bilgiler için bir sünger olarak kullanın.

“Bir insanın bildiğini sandığı bir şeyi öğrenmesi imkansızdır.”

—Epiktetos


2) Olumsuz geri bildirimlere odaklan: Yaptığınız şeyde her zaman iyi yaptığınız şeylere odaklanırsanız, hatalarınız gözünüzden kaçar. Tim Ferris yazılarına bir göz atmanızı isterse, soracağı ilk soru “Hangi kısmı çıkarmalıyım?” olur. Gerçeklere ve hatalarınızın söylenmesine, övgülerden daha çok ihtiyacınız var.




3) Artını, eksini ve eşitini bul: MMA antrenörü Frank Shamrock, dövüşçüleri “+,-,=” adını verdiği bir sistemle eğittiğini söylüyor. Herkesin kendinden daha iyi biriyle, daha kötü biriyle ve eşitiyle dövüşmesi gerektiğinin altını çiziyor. Kendi hayatınızda da hastalık derecesinde bir kıyas yapmadan; sizden daha iyileri, daha kötüleri ve aynı seviyede olduğunuz kişilerle iletişim kurabilirsiniz. Böylelikle hiç bilmediğiniz bir alanda tecrübe sahibi olmaya çalışırken kendi seviyenizi daha rahat öğrenebilir ve gelişim odaklı kalabilirsiniz.


4) Küçük adımlar at: Dünyanın en başarılı NBA koçlarından biri olan Pat Riley mükemmelliği şöyle tanımlıyor:

“Mükemmellik her zaman daha iyisini yapmak için çaba sarf etmenin kademeli sonucudur”

Yapacağınız büyük iyileştirmeler, atacağınız küçük ve sabırlı adımlar sayesinde gerçekleşir.




5) Az konuş, çok yap: “O kadar çok çalış ki, çalıştığın şeyi anlatmaya fırsatın olmasın.”
Roman yazarı Helen Simpson’ın çalışma masasına sabitlediği söz açık ve net: “Çeneni kapalı tut ve çalışmaya devam et.”
Yaptığınız şeyi anlatmak ve bu konuda özgüveninizi tazelemek bazen faydalı olsa da, konuşmanız çalışmanızın önüne geçmesin.
6) Dipten başla: Ne iş yaptığınız fark etmeksizin, tepeden inme bir şekilde en üst kademeye ulaşmaya çalışmayın. Dipten başlayarak yükselmeye çalışmak her zaman en öğretici yoldur. Kariyerime Robert Greene’in araştırma asistanı olarak başladım. Süreç boyunca öğrendiğim her şeyi dipten başladığım için öğrendim. Bu yüzden başlangıç noktanızın ne kadar önemli olduğunu unutmayın.


7) Derin çalışmanın önemi aklında bulunsun: Konsantre olmak ve odağınızı korumak için sürekli alıştırmalar yapın. Öğrenmek istediğiniz konuyu benimsemenin ilk adımı, bütün dikkat dağıtıcı unsurları kesmek ve odağınızı kaybetmemektir.




8) Her zaman soru sor: Geçtiğimiz yüzyılın en başarılı stratejist ve danışmanlarından biri Peter Drucker yaptığı işi basit bir şekilde özetliyor:

“Bir danışman olarak en büyük gücüm bilgisiz kalmak ve birkaç soru sormak. Sadece soru sorabilirim. Cevaplar senin olmalı.”

Sorduğunuz sorular, önünüzü her zaman daha net görmenizi sağlar.

9) Süreci takip et: Bütünü parçalara ayırıp en küçük parçadan ilerlemek, Henry Ford’un temel başarı ilkelerinden biridir. Aynı doğrultuda spor koçu Nick Saban da şu sözleri dile getiriyor:

“Şampiyonluğa ya da oynadığınız oyunu kazanmaya odaklanmayın. Önünüzdeki en küçük göreve odaklanın ve o görevde mükemmel olun. Her şey parça parça.”


10) Zinciri kırma: Komedyen Jerry Seinfeld tarafından bulunan “Zinciri kırma” metodu, bir alışkanlık kazanıp onu 365 gün yapmanızı amaçlayan bir sisteme sahiptir. İlk günden son güne kadar takvimde yapmanız gerekeni yaptığınızda “X” şeklinde işaretleyip, ortaya çıkan zincir görüntüsünden dolayı bu ismi almıştır. Bir alışkanlığı devam ettirmek için zinciri kırmayın.

11) Yavaşlama: Ultra maraton koşucusu Rich Roll’un Finding Ultra isimli günlüğünde şu cümle yazar:

“Olay çok hızlı gitmekte değil, olay hiçbir zaman yavaşlamamakta. Devam et, sakın yavaşlama, bu sayede daha iyi olursun.”

Temponuzu korumaya çalışın!
12) Gönüllü olarak oku: İnsanlar yüzyıllar boyunca göç etti, yatırım yaptı, iş sahibi oldu, işlerinden çıktı, ilişkilerini kurdu… ve hayatınız boyunca yapmak istediğiniz şeyleri çoktan birileri yaptı. Yapmak istedikleriniz ise kitaplara yazıldı. Onları okumak sandığınızdan çok daha önemli.




13) Doğru şeyleri tüket: Bunu klasik bir girdi çıktı prensibi gibi düşünebilirsiniz. Kötü girdileriniz olursa, kötü çıktılarınız olur. Popüler olana yönelmeyin, nitelikli olanı tüketmeye çalışın. Bu ürettiklerinize de yansıyacaktır.

14) Daha tecrübeli birinin çırağı olmaya çalış: Çıraklık, yüzyıllardır ustalıkla ilişkilendirilir. Marcus Aurelius da buna katılmıştı:

“Doğrudan bilgi koltuğuna gidin.”

Tarihte kime bakarsanız bakın, Leonarda da Vinci, Michelengelo, Benjamin Franklin… Hepsi bir akıl hocasına sahipti.


15) Bilgini organize et: Bilgilerinizi kategorize edip onları kullanamıyorsanız, ne öğrendiğiniz hiç önemli değil; onlar işinize yaramayacaktır. Kendi notlarınızı tutmak ve ihtiyacınız olduğunda onlara bakabilmek, büyük kolaylık sağlar.
16) Herkes sana bir şey öğretebilir: Sevmediğiniz insanlardan bile çok büyük dersler çıkartabilirsiniz:

“Karşılaştığım her insan bir noktada benim ustamdır.” —Emerson




17) Ölüm zeminli strateji: Bu terim Robert Greene’in 33 Stratejide Savaş adlı kitabında geçiyor. Greene, askerlerin ölümü göze aldıklarında ve geri dönüşü olmadığını kabullendiğinde daha iyi savaştıklarını incelemiş. Aynı durumu kariyerinize ya da ilerlemek istediğiniz herhangi bir uğraşa da entegre edebilirsiniz.

18) Tutkuyu unut: Tutkularınızı takip edin tavsiyesi ne kadar duygusal olsa da, pratikte kimi zaman sınıfta kalabiliyor. Gerçekten harika işler yapabilmek için tutkuya ihtiyacınız yoktur. Goethe’nin sözleri hatırlanmaya değerdir:

“Her ne şekilde olursa olsun mutlak tutku ve faaliyet, iflasa sürükler.”


19) Etrafındaki her şeyi kullan: Jerry Seinfeld, esprilerini nasıl bulduğuna dair bir soruya şöyle cevap veriyor:

“Asla kullanabileceğim malzeme üzerinde çalışmıyorum. Varlığımın her saniyesinde, ‘Bununla bir şey yapabilir miyim?’ diye düşünüyorum. Her şeyi araştırın, onlardan ders çıkartın ve her gün bunu hayatınıza katın.”




20) Kendine yalan söyleme: Ne kadar çalıştığınız, neden çalışmak istediğiniz ya da gerçekten ne istediğiniz konusunda kendinize yalan söylemeyin. İnsanların sizden istedikleri ve sizin kendinizden istediğiniz arasında farklar olabilir. Bu kısımda kendinize karşı dürüst olun.

✍ Editörün Notu ve Önerileri:

Her zaman bahsi geçen “rekabet artıyor” cümlesi sizde motivasyon düşüklüğü yaratmasın. Doğru bir strateji ile çoğu zaman yeteneklerinizi geliştirebilir ve kendi renginizi yaratabilirsiniz. Unutmayın ki rekabetin arttığı bu çağa aynı zamanda “Dikkat Dağınıklığı Çağı” da deniyor. Bu demektir ki rekabet içinde olduklarınız da aslında birçok konuda dikkat dağıtıcı unsurlara yenik düşüyor.
Çoğu zaman dışarıdaki insanlarla değil, kendimizle ve dikkat dağıtıcı birçok unsurla yarışıyoruz. Hayatımızı farkındalık içinde, konsantrasyonumuzu kaybetmeden ve nitelik odaklı yaşarsak, elbette hedefimizi on ikiden vurma ihtimalimiz de yüksek olacaktır.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version