Bir Şirket Olarak Türkiye’deki Girişimcilere Destek Olmanın 4 Temel Adımı

İTÜ Çekirdek

İTÜ Çekirdek

İyi girişimler İTÜ Çekirdek'ten yetişir

Ekonomi değişiyor. Bütün kurumlar bu yeni sisteme, yeni ekonomiye ayak uydurmaya çalışıyorlar. Artık kurum olarak, işletmeler olarak, ‘Her işi kendim yapacağım’ devri sona eriyor. Paylaşmak daha ön planda!
Şirketler böyle bir ortamda girişimlerle olan iş hacmini arttırmaya, daha çok iş birliği yapmaya odaklanıyor. Bu noktada girişimcilere ve ekosisteme sağladıkları katkılarla yeni ekonomiye ayak uydurmayı, yeni ekonomiyi desteklemeyi, ülkenin milli çıkarlarına destek vermeyi amaçlıyorlar.
Peki bir şirket olarak ekosisteme ve girişimcilere nasıl destek olabilirsiniz?

1) Yakından Tanıyın

Elbette profesyonel olmak zorundasınız fakat en azından onlara birer iş fikri gibi bakmak yerine onlara hayalleri olan idealist girişimciler olarak yaklaşın. Bu gençlerin her biri Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin yapı taşları. Onları her şeyden önce bir birey olarak tanımaya çalışırsanız kısa zamanda ekosistemi daha iyi anlayabilir, daha stratejik hamleler yapabilirsiniz. Bu yaklaşım aynı zamanda bir şirket olarak samimiyetsiz, maddi odaklı ya da aşırı stratejik bir yaklaşım sergilediğiniz önyargısını kıracaktır.

2) Sektörleştirmeyin

Örneğin bir bankasınız ve sırf bu alanda bilgi birikiminiz var diye yalnızca fintech (finans teknolojileri) girişimlerine ilgi göstermeyin. Girişimcilik her dikeyiyle bir mozaiktir. Amacınız gerçekten bu ekosisteme katkıda bulunmaksa geniş çerçevede yaklaşın. Gerekirse alanınız olmayan dikeylerde gelişim gösteren girişimleri değerlendirebilecek insan kaynağına yatırım yapın.

3) Girişimciliği Anlayın

Kurumsal dünyanın sessizliğe büründüğü ve büyük ofislerin boşalmaya başladığı saat 17.00 suları, birçok girişimci için girişimcilik mesaisinin başlangıcıdır.  Ya da güne başladığınız sabah saatlerinin birtakım girişimciler için artık yatağa gitme zamanı olduğunu bilin. Girişimciliği yalnızca bir iş fikrinin büyümesi ve daha çok satış yaparak milyon dolarlara ulaşması olarak değerlendirirseniz bu ekosistemdeki samimiyetiniz bir nebze sorgulanabilir. Dolayısıyla girişimciliği her detayıyla anlayın ve benimseyin.

4) Harekete Geçin

Medyada “Girişimciliği destekliyoruz.” demeniz ne yazık ki artık bir anlam ifade etmiyor. Türkiye’deki birçok şirket girişimciliğe büyük yatırımlar yapmaya başladı bile. Bu konuda yöneticilerinize projeler sunun. Ciddi adımlar atın. Girişimcilik dünyası büyük bir hızla ilerliyor. Geç kalmayın!

Hatta bir an önce adım atmak istiyorsanız Big Bang sizin için muhteşem bir fırsat olabilir!

İTÜ Çekirdek’e her yıl binlerce girişimci ekip başvuruyor ve aralarından bir kısmı Kasım ayındaki Big Bang etkinliğinde yatırımcıların, şirketlerin ve girişim tutkunlarının karşısına çıkıyor. Geçtiğimiz yıl İTÜ Çekirdek girişimcileri Big Bang yarışmasında toplam 5 milyon TL’yi aşan ödül ve yatırım topladı. Bu yıl bu tutarın da aşılması ve daha fazla girişimcinin daha fazla ‘akıllı para’ ile buluşması hedefleniyor.
Big Bang’le şirket olarak ilgileniyorsanız detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Kategoriler: Girişimcilik, İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/