Bill Gates ve Warren Buffett Gibi En Zenginlerin Kirli Sırları ve Hataları

En zengin yatırımcıların milyarlarca para kazanmak için kendi özel yaklaşımları vardır. Yine de, bazen kendi tavsiyelerine karşı gelirler veya büyük bir risk alırlar ve karşılaştıkları sonuçlar her zaman en iyi senaryolar değildir.

Bill Gates: Rakip bir şirkete yardım etmek

Microsoft’un ikonik kurucusu ve aynı zamanda büyük bir hayırsever olan Bill Gates, 90.2 milyar dolar olarak mal varlığının net değerini bildirdi. Dünyanın en zengin milyarderlerinden biri olan Bill Gates’in kirli sırrı ise Microsoft’un rakibi olarak bilinen bir şirket olan Apple’a yardım etmeyi içeriyor.
Günümüzdeki tartışılamaz popülerliğine rağmen 1990’lı yıllar Apple için zorlu geçti. Şirketin kârları düştü ve net olarak kayıplar dönemi yaşadı. Aynı dönemde Microsoft, 1990’da 1,18 milyar dolarlık gelir artışını ve 2000’lerde yaklaşık 23 milyar dolara çıkarmıştı ve altın çağlarını yaşıyordu.
1997’de Apple’ın paraya ihtiyacı vardı ve Apple, 150 milyon dolarlık hisse satarak Microsoft ile ortaklık kurdu.
Anlaşmanın bir parçası da Gates’in büyük hatasıydı:
Microsoft, Apple şirketine yazılım sağladı ve böylece Apple ürünlerinin ömrünü uzattı.
Bir diğer taraftan bakılınca Apple’a yapılan bu destek, Microsoft için muazzam bir rekabet gücü yarattı. Bu ve bunun gibi birçok faktörün zaman zaman gündeme gelmesinden dolayı Microsoft-Apple ortaklığının uzun vadede Microsoft’a oransız biçimde zarar verip vermediği sorusunun cevabı hala tartışmalı.

Warren Buffett: Kendi hükmünü bozmak

Muhtemelen zamanımızın en ünlü yatırımcısı olan Warren Buffett, hatalarını itiraf etmekten asla çekinmez. Forbes’a göre Amerika’daki en zengin üçüncü kişidir, ancak mütevazı kalmayı tercih eder.
78 milyar dolarlık servetini yatırım konusundaki engin bilgisi ve ileri görüşlülüğüyle elde eden Buffett’ın kirli yatırım sırrı kendi kuralını çiğnemesi oldu. Uzun yıllar teknoloji yatırımlarından kaçındı. 2011’de bir istisna yaparak ikonik teknoloji firması IBM’e büyük bir yatırım yaptı.
Buffett’ın yatırım yaptığı süreçte IBM hisse senetlerinin alım fiyatları ortalama 167$ – 197$ aralığındaydı. IBM için güncel hisse senedi fiyatı ise 153 $ civarında. Zaman, IBM yatırımın bir hata olup olmadığını daha net söyleyecektir.

Carl Icahn: Netflix’le rekabet edemeyip yenik düşen Blockbuster’a Yatırım Yapmak

Hisse alımı yaparken adeta avlanan, Microsoft’un almaktan vazgeçtiği zaman Yahoo’dan hisse alarak Yahoo’nun yönetim kurulunu dağıtma planları kuran milyarder Icahn, piyasadaki hareketleri önceden sezmek konusunda oldukça başarılı ve attığı küçük adımlarda bile uzun vadeli sonuçları baz alarak hareket ediyor.
Carl Icahn, mal varlığıyla Forbes 400 listesinde 27 numaralı koltukta oturuyor. Kendisini; finansal yetersizliklerden dolayı potansiyelini ortaya çıkaramayan varlıkları satın alarak değişim talep eden, tersine bir yatırımcı olarak görüyor. Ne yazık ki, bu eğilim bazen yatırım hatalarına neden oluyor.
Bu hatalardan biri olan Blockbuster, internet üzerinden film kiralama opsiyonu sunan bir web sitesi. Bu platformun zamanla kan kaybetmesi sonucu Carl Icahn yaklaşık 200 milyon dolar kaybetti.
Icahn, Netflix’e 321 milyon dolar yatırım yapıp kazancını yaklaşık 2 milyar dolara çevirerek Blockbuster başarısızlığını telafi etmiş oldu.

Steve Cohen: İçeriden bilgi sızdırma skandalı

Steve Cohen, 13 milyar $ değerindeki mal varlığıyla Forbes 400’de 34. Sırada oturan bir milyarder.
Ancak büyük hatası yüzünden, serbest yatırım fon ve menkul kıymetleri yöneten firması SAC Capital kapatıldı. Cohen’in kirli yatırım sırrı ciddi bir yasal iddianameydi. Bir veri ağı kullanan büyük bir makine icat etti ve bu makinenin yapabildiklerinden bazıları yasa dışıydı.
SAC Capital tarafından bankalara sızan bilgiler olduğu tespit edilip bunun meşru ticaret kurallarına aykırı olduğu ortaya çıktı. Firma müşterilerine paralarını iade etmek zorunda kaldı ve Cohen, ceza olarak 1.8 milyar dolarlık bir para ödedi ve iki yıl boyunca dış para yönetimi yapmasına yasaklandı.
Kategoriler: Başarı, İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/