Beyaz Una Alternatif Arayanlara 10 Doğal ve Sağlıklı Un Çeşidi

Evde bol bol vakit geçirdiğimiz şu günlerde birçoğumuz çareyi mutfağa girmekte buluyoruz. Ekmek tariflerinden lahmacuna, pizzalardan keklere birçok hamur işi tariflerini deniyor, adeta harikalar yaratıyoruz. Tabii böyle bir dönemde sık sık hamur işi tüketmek, sağlığımızı ve kilomuzu olumsuz etkileyebilir. Beyaz una alternatif olabilecek en sağlıklı un çeşitlerini sizler için araştırdık. İşte sağlıklı ve hafif tarifler için tercih edebileceğiniz 15 doğal un çeşidi…
1. Kinoa unu
Güney Amerika’da binlerce yıldır tüketilen kinoa, son yıllarda ülkemizde de oldukça sık tercih ediliyor. Dışarıdan almamız gereken esansiyel aminoasitlerin tümünü içeren kinoa; yüksek miktarda protein, vitamin, mineral ve lif içeriyor. Glutensiz olması sayesinde çölyak kişiler tarafından da sık sık tercih edilen kinoa unu, fındığa benzeyen tadıyla dikkat çekiyor. Diğer glutensiz unlarla yapılan hamurlarda olduğu gibi kinoa unuyla yapılan hamurlar da az kabarıyor. Tabii bu durum kinoa ununu sevmemize engel değil!
2. Kestane unu
Son yıllarda giderek popülerleşen kestane unu, kestanenin kurutulup öğütülmesiyle elde ediliyor. İtalyan mutfağında “tatlı un” olarak bilinen kestane unu, yüksek miktarda protein, lif ve aminoasit içeriyor. Ayrıca E ve B vitamini, potasyum, fosfor ve magnezyum açısından da zengin. Gluten içermeyen kestane unu, özellikle çikolatalı keklerde harika sonuçlar yaratıyor!
3. Hindistan cevizi unu
Hindistan cevizi üretimi sırasında yan ürün olarak ortaya çıkan bu un, protein ve lif açısından oldukça zengin. Gluten içermeyen Hindistan cevizi unu, hafif tatlı bir tada sahip. Bu nedenle Hindistan cevizi unu kullanırken şeker miktarını azaltıp yumurta ve sıvı miktarını arttırmanız gerekiyor.
4. Nohut unu
Hint, Pakistan ve Bangladeş mutfaklarında sık sık kullanılan nohut unu, protein açısından oldukça zengin bir besin. Yoğun bir yapıya sahip olan nohut unu, beyaz una kıyasla yapışkan bir dokuya sahip. Bu sayede harika bir bağlayıcı olabiliyor. Örneğin mücver gibi yemeklerde nohut unu tercih edebilir, daha kıvamlı ve sağlıklı mücverler pişirebilirsiniz. Ek olarak yoğun bir un olmasına rağmen kızartmalarda gönül rahatlığıyla kullanabileceğinizi de söyleyelim.
5. Badem unu
Hemen hemen her diyette önerilen badem unu, gluten içermiyor. Bir bardağında 90 badem bulunduran bu un, günlük E vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılıyor. Gluten içermeyen badem ununu beyaz una alternatif olarak kullanabilir, keklerde ve kurabiyelerde harika sonuçlar elde edebilirsiniz. Ek olarak badem ununun kan basıncını ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğunu da söyleyelim.
6. Karabuğday unu
Birçok insan karabuğdayın buğday familyasından olduğunu düşünse de kendisi kuzukulağıgiller familyasından geliyor. İçerisinde bol miktarda protein, lisin, lif, vitamin B1, vitamin E ve mineraller bulunuyor. Gluten içermeyen karabuğday unu, kalp sağlığınızı korumak için de harika! Makarnalarda ve fazla kabarmasını istemediğiniz hamurlarda iyi sonuçlar veren karabuğday unu, kek gibi hamur işlerinde tok sonuçlar vereceği için badem unuyla karıştırılarak kullanılıyor.
7. Siyez unu
Son yıllarda giderek popülerleşen siyez unu, beyaz undan farklı olarak ruşeym ve kepekle birlikte öğütülüyor. Bu sayede doyurucu ve besleyici bir un elde ediliyor. Protein miktarı modern buğdaydan daha fazla olan siyez, glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini olumsuz etkilemiyor. Ayrıca siyez ununun düşük bir gluten oranına sahip olduğunu da söyleyelim.
8. Tam buğday unu
İçerisinde protein yönünden zengin ruşeym ve kepek bulunur. Lif ve fitosteroller bakımından zengin olan tam buğday unu, ekmek yapımında sık sık tercih edilir. Uzun süre tok hissetmenizi sağlayan bu un çeşidi, bağırsak sağlınızı korur ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. B vitamini, folat, çinko ve demir yönünden zengin olan tam buğday unu, aynı zamanda harika bir enerji kaynağıdır. İçerisinde yer alan B1, B3, B9 ve E vitaminine ek olarak potasyum ve selenyum. Bu sayede kendinizi gün boyu enerjik hissedebilirsiniz.
9. Çavdar unu
Buğdaygiller familyasından olan çavdar, soğuğa dayanıklı bir tahıl çeşididir. Görüntüsü arpayı andıran bu bitkinin öğütülmesiyle çavdar unu elde edilir. Genellikle buğday unuyla karıştırılarak tüketilen çavdar unu, lif yönünden de oldukça zengindir. Safra kesesi taşlarının oluşumunu önleyen bu un çeşidi, kan şekerini dengeler. Selenyum, magnezyum, manganez ve fosfor yönünden zengin olan çavdar ununu ⅓ oranında buğday unuyla karıştırarak ekmek yapımında kullanabilirsiniz.
10. Teff unu
Etiyopya’da sık sık tüketilen teff, çok ince bir tahıl çeşidi. Bol miktarda kalsiyum, demir ve protein içeren bu un, tam buğday unundan beş kat daha fazla lif içeriyor. Gluten içermeyen teff unu, aynı zamanda oldukça zengin bir aminoasit kaynağı. Kan şekerini dengeleyen ve metabolizmayı hızlandıran teff unu, mayalanabilir ekmek, kek ve kurabiye gibi hamur işlerinde kullanılabiliyor. Ek olarak teff unuyla yapılan hamur işlerinin kabarık ve yumuşak olduğunu ancak kumlu bir dokuya sahip olduğunu da söylemeliyim.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version