Başarılı Bir Kariyere Sahip Olmak İçin 8 Stratejik Nokta

Berk Tezkoşar

Berk Tezkoşar

Calibration Engineer, Tech Editor, DJ

Bulunduğunuz işte zorlanıyor musunuz? Ya da gerçekten kariyer hedefinizde olan bir işte mi çalışıyorsunuz? Hepsinden önemlisi mutlu musunuz? Eğer bu soruları cevaplarken canınız sıkılıyorsa belki de bir sonraki adımınızı planlamanın vakti geldi. Hadi hep beraber daha dolu dolu bir yaşam için nasıl kariyer değişikliği yapabileceğinize bakalım.

1) Kariyer Planı Yapın

Yeni bir dil öğrenmek, yeni kurslara yazılmak, sosyal hayatınızdaki sorunları düzeltmek ya da yeni kişilerle bağlantılar kurmak gibi adımlardan oluşan bir plan çizin kendinize. Yaptığınız planı da göz önünde bulundurun. Eğer bir liste yaptıysanız çalışma masanızda gözünüzün önünde olsun. Motivasyonunuz düştüğünde listeye bakıp hedeflerinizi hatırlayın, yola devam edin.

2) Seçeneklerinizi Tartın

Eğer bir makine mühendisliği diplomanız varsa, sektörde çalışabileceğiniz 5 alanı yazın. Isı proses, enerji, konstrüksiyon, otomotiv ve malzeme alanlarında iş aramayı deneyebilirsiniz. En çok nerede iş varsa oraya başvurmalıyım algısından kaçının. Çalışmak isteyeceğiniz sektör hem ilginizi çekmeli, hem mutlu etmeli, hem de hayatınız boyunca severek yapacağınız bir iş olmalı.

3) Artılarınız ve Eksileriniz Hakkında Gerçekçi Olun

Mevcut durumu etkileyen güçlü ve zayıf yönleriniz, fırsatlarınız ve tehditleriniz konusunda dürüst olmanın vakti geldi. Bunun için bir SWOT analizi ve kariyer planı yapmanız gerekli.

SWOT Analizi Nedir? içeriğimizden daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Bir kariyer planı gerçekçi hedefler oluşturmanın ilk adımıdır. Hedefsiz bir kişi, bir sonraki adımda net bir yönlendirme olmadan hayal kırıklığına uğrayacaktır.


4) Danışabileceğiniz Birini Bulun

İstenen pozisyonda çalışan biri, o pozisyonda çalışmanın artılarını ve eksilerini detaylı bir şekilde sizinle paylaşabilir. Soracağınız sorulacak soruların listesi de şu şekilde olabilir:
Bu rolde başarılı olmak için neler gereklidir?
Hangi sertifikasyon eğitimleri gerekli?
Bu pozisyonun zorlukları nelerdir?
Kariyer gelişim fırsatları var mı?

Bu soruları sormak için tanıdığınız birini bulmanız da gerekmiyor. İşinde uzman kişilerle iletişime geçip bir kahve teklifinde bulunmak hiç de zor bir şey değil.


5) Gelir Düzeyini Araştırın

Bazı insanlar, daha az ücret ödeyen ama daha fazla imkan sunan bir şirket için, bazı insanlar da önceki maaşlarından daha yüksek maaş almak için kariyer değişikliğine karar verirler.

Hangi tarafta olursanız olun çalışmak istediğiniz pozisyonun gelir düzeyini internetteki belirli sitelerden veya yakın çevrenizden az çok tahmin edebilir, ona göre seçim yapabilirsiniz.

6) Gerçekçi Olun

Amacınız yönetici pozisyonuna yükselmek ise, şu an bulunduğunuz pozisyon ile kariyer hedefiniz arasında ne kadar fark var, bu konuda dürüst olma vakti geldi.
Örneğin, yönetim kurulu toplantıları, mali konularda üst düzey tartışmalar veya haftalık yoğun toplantılara katılmak sıkıcı oluyorsa,  yönetici rolü belki de sizin için uygun olmayabilir.
Bu pozisyonda, hayatınızın sonraki beş yılı boyunca çalışıp çalışamayacağınızı kendinize sorun.

7) Gönüllü Olun

Eğer bir yönetici pozisyonunda çalışmak istiyorsanız, o pozisyonun gerektirdiklerini anlayabilmek için yapılması gereken işlerde gönüllü olun.

Örneğin bir komite üyesi olmak, liderlik, bütçe yönetimi ve toplum önünde konuşmak sizin için iyi bir bakış açısı sağlayabilir. İstediğiniz mevkinin doğru bir fırsat olduğundan emin oluncaya kadar bir rol üstlenin.

8) Kariyer Araçlarınızı Hazırlayın

Kariyer araçlarınızı hazırlamak için bir patrondan, meslektaştan veya bir akıl hocasından tavsiye alabilirsiniz. Kariyer araçlarını hazırlarken dikkat edilmesi gereken birkaç şey şöyle:

Çevrimiçi arama: Birileri sizin adınızı internete yazdığında neler görebileceğini öğrenmek için adınızı internette aratın. Daha çok sosyal medyada örneğin Facebook, Twitter, Snapchat veya diğer sitelerde bulunan resimleri aramanızı tavsiye ederim. Gerçekleşmesini istediğiniz en son şey, çevrimiçi yayınladığınız profesyonel olmayan içeriklerin başvurduğunuz firmalar tarafından görülerek hoş karşılanmamasıdır. LinkedIn için hazır olun: İş verenler, iş deneyiminizin özgeçmişteki ile aynı olup olmadığını görmek için bir LinkedIn araştırması yaparlar. LinkedIn’deki özgeçmişinizi mevcut özgeçmiş ile değiştirmeyi unutmayın.
Portföy: Sanat, yazı, grafik tasarım ve diğer alanlarda çalışan insanlar için genellikle bir iş portföyü önerilir. Online bir portfolyo günümüzde daha çok rağbet görmekte. Aynı zamanda iş görüşmeleri için ya da önemli toplantılara katılırken de el altında bulundurabileceğiniz bir kopyasını da taşımanız tavsiye edilir
Kategoriler: Başarı, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version