Başarılı Bir Kariyere Giden Yolda Pratik Bir Strateji: Beceri İstiflemek

Ne kadar beceriye sahip olursanız kariyerinizde başarılı olma şansınız da o kadar artar. Kişisel gelişimdeki en popüler fikirlerden biri, tüm başarılı insanların ustalık kazanmasıdır. Birçoğumuz bu yanlış düşünceye yani kariyer başarısı elde etmek için bir beceri konusunda ustalaşmanız gerektiğine inanıyoruz. Çünkü biz toplum olarak kazananları takdir ediyoruz ve yüceltiyoruz. Milyarderlere, şampiyonlara, altın madalyalara ve diğer aykırı değerlere bakıyoruz. Belirli bir beceriye sahip ustalardan öğrenebileceğimiz birçok ders olsa bile bu durum çok ürkütücü. Gerçekçi olalım, herkes bir beceriye hakim olmak için 10 veya 20 bin saat harcamak istemiyor. Hepimizin hayatta değer verdiğimiz başka şeyler var: Ailemiz, dostlarımız, hobilerimiz, sağlığımız ve daha birçok şey.
İnsanlar aykırı değerler hakkında kitaplar ve makaleler yazdıklarında ilham alabiliriz, ancak pratik açıdan tavsiye işe yaramaz. Buna sebep olan şey tavsiyeyi uygulayamamamız değil, çoğu zaman uygulamak istemememizdir.

Başarılı Kariyere Daha Gerçekçi Bir Yaklaşım

Dünyaca ünlü müzisyen Bob Dylan başarıyı şu şekilde tanımlıyor:
“Bir adam sabah kalktığında, geceleri yattığında ve aralarda yapmak istediklerini yaparsa başarılı olur.”
Bu tanıma göre başarılı olmak istiyorsanız, iki şeye ihtiyacınız olduğunu fark ettim diyor yazar Darius Foroux: İstikrarlı bir kariyer ve yeterli gelir. Açık konuşmak gerekirse, başarılı olmak için dünyanın en iyisi olmanıza gerek yok. Milyoner olmanıza da gerek yok. İhtiyacınız olan tek şey, bu kariyer başarısını elde etmek için değerli bir beceridir.

Yetenek Yığını Oluşturun

Darius Foroux, yaklaşık üç yıl önce kariyeri ve hayatının seyrini değiştiren bir keşif yapmış. 17 yaşımdan beri birçok farklı işte çalışan yazar, ayrıca işletme ve pazarlama alanlarında lisans ve yüksek lisans dereceleri almış. 2010 yılında ilk işime başlayan yazar, yıllar boyunca birçok beceri geliştirdiğini söylüyor. Bakalım bahsettiği beceri yığını nelerden oluşuyor:
Verimlilik ve zaman yönetimi,
İkna,
Web tasarımı,
Yazı yazma,
Muhasebe,
Çizim,
Proje Yönetimi,
Pazarlama,
Topluluk önünde konuşma,
Öğretim,
Yazar, “Bu becerilerin hiçbirinde usta değilim. Örneğin, kötü çizim becerilerim, makul web tasarım becerilerim, ortalama pazarlama becerilerim, sağlam üretkenlik becerilerim ve fena olmayan yazma becerilerim var. Ancak tüm becerilerimi üst üste koyduğumda ve blog yazmaya başladığımda, bunun başarılı olduğu kanıtlandı.” diyor. Diğer bir yazar Scott Adams ise, “Yetenek Yığınlama” olarak adlandırdığı bu durumu şu sözlerle özetliyor: “Başarılı bir şekilde, iki beceride iyi olmak, birinde mükemmel olmaktan iyidir.”

Kazandığınız her Beceri Başarı Oranınızı İki Katına Çıkarır

Scott Adams şöyle yazıyor:
“Başarı için olağanüstü bir yetenek ve manyak bir mükemmellik arayışının gerekli olduğunu düşünüyorsanız, bunun sadece zor bir yaklaşım olduğunu söyleyebilirim. Beceri söz konusu olduğunda, miktar genellikle kaliteyi yener.”
Etrafınıza bakarsanız bunun birçok örneği var. Daha fazla beceriye sahipseniz, kariyer başarısı şansınız daha yüksektir. Bunu düşünün, eğer sadece belirli bir şeyi yapmakta iyiyseniz fırsatlarınız sınırlıdır. Ancak birden fazla beceriniz varsa, daha değerlisiniz ve kariyer başarısı da budur.

“Hangi Beceriler Beni Daha Değerli Yapacak?”

Ne kadar çok yeteneğiniz varsa ve ne kadar çok değer yaratabiliyorsanız, o kadar çok ödül alırsınız. Peki bu değerli beceriler nelerdir? İşte Darius Foroux’a göre bu beceriler:
Verimlilik — Sağlam verimlilik becerileri ile her şeyi öğrenebilirsiniz. Bu yüzden öğrenmeniz gereken ilk şey verimliliktir. Çünkü diğer tüm becerileri geliştirmeyi çok daha kolay hale getirir. Basitçe ifade etmek gerekirse: Verimlilik tüm becerilerin annesidir.
Yazmak — Düşüncelerinizi kelimelere çevirme yeteneği işinizi yapmayı kolaylaştırır. Açık ve basit bir şekilde yazdığınızda, kendinizi çok az insanın yapabildiği gibi ifade edebilirsiniz.
Psikoloji — Yaptıklarımızı neden yaptığımızın temel bir anlayışı, kendimizi ve başkalarını anlamamıza yardımcı olabilir. Bir terapist olmak zorunda değilsiniz. Yalnızca kendinize yetecek kadar psikolojinin temellerini bildiğiniz sürece, diğer insanlarla ve kendinizle uğraşmak daha kolay olacaktır.
İkna — İnsanlarla etkili şekilde iletişim kurma sanatı ve bilimidir. İkna konusunda iyi olduğunuzda; liderlik, satış, sohbet etme, topluluk önünde konuşma, başkalarını etkilemeyi gerektiren her konuda daha iyi olursunuz.
Kişisel Finans — Paramızı yönetmeyi çok sık düşünmeyiz. Fakat emekliliğe yaklaştığımızda, “Neden daha erken başlamadım” diye düşünebiliriz. Tam da şuan kişisel finansınızı yönetmeye başlama zamanı!
Şimdi aşağıdaki düşünce alıştırmasını yapalım:
Diyelim ki bir işletmeniz var ve bir CEO çalıştırmak istiyorsunuz. Ne tür bir kişiyle çalışırdınız? Bu soruyu kendiniz cevaplayın. Kişinin sahip olması gereken beceri ve nitelikleri yazın. Ardından bu becerileri edinerek o kişi olmaya çalışın.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version