Balık Mevsimleri: Hangi Balık Hangi Ay Tüketilmelidir?

Balık mevsimleri, balık sezonunun açılmasıyla birlikte en merak edilen konulardan biri haline geldi. Balık, sağlıklı yaşamın en temel besin kaynağı olan yiyecekler arasında yer alır. Balık içerdiği vitaminlerle hem fiziksel hem ruhsal sağlığımıza oldukça faydalı bir besindir. Ancak bu faydaları tam anlamıyla görebilmek için balığı mevsiminde tüketmek çok büyük önem taşır.

Balık mevsimleri, balıktan hem lezzet hem de sağlık açısından faydalanabilmemiz için son derece önem taşır. Taze balık tüketebilmek için hangi balığı hangi mevsimde yememiz gerektiğini bilmemiz gerekir. Peki hangi balık hangi ayda tüketilmelidir, balıkların içerdiği vitaminler ve vücuda faydaları nelerdir, balıklar nasıl pişirilmelidir ve balık mevsimleri hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.


Balık Mevsimleri: Kışın En Soğuk Ayı Ocakta Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Balık mevsimleri arasında ocak ayında tüketilirse daha lezzetli ve içerdiği besin değerleriyle vücudumuza faydalarını görebileceğimiz balık çeşitleri; lüfer, palamut, kefal ve hamsidir. Hepsi birbirinden lezzetli ve faydalı olan bu balıkların özellik ve faydalarına göz atalım.


1) Lüfer

Lüfer balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Balık yemeyi sevenlerin sofralarından eksik olmayan en favori balıklar arasındadır. Soğuk denizlerde yaşamayı seven lüfer ülkemizde de sevilen ve çokça tüketilen balık çeşitleri arasındadır. Karadeniz ve Marmara denizinde bolca bulunan lüferin en lezzetli dönemi sonbahar ortalarından ocak ayının sonuna kadar olan dönemdir. Uzunluğu 110 santimetreye ağırlığı ise 11 kilograma kadar ulaşabilen lüfer balığının, karnı beyaz renkte olup sırt kısmı koyu mavi ve yeşil renktedir.


Lüfer balığının faydaları nelerdir?

Balık mevsimleri

Lüfer balığı bünyesinde barındırdığı yoğun B12 vitamini sayesinde vücuttaki oksijen oranını artırır. B12 vitamini ise kanda tehlikeli hücrelerin yığılmasını önler. Metabolizmayı düzene sokarak sindirimin kolaylaşmasına katkı sağlar. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca yağlı bir besin olduğu için uzun süreli tok tutar.

Lüfer balığı içerisinde bulunan magnezyum sayesinde kan akışını normalleştirerek kalbin ritmini düzenler. Bu sayede kalp ritim bozukluğu yaşayan hastalara veya panik atak hastalarına önerilir. Aynı zamanda Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri, potasyum, fosfor, çinko, bakır ve sodyum minerallerini de içeren lüfer balığı yorgunluk ve bitkinliğe iyi gelir.


2) Palamut

Palamut balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Palamut balığı lezzetli ve lezzetli olduğu kadar da faydalı bir balıktır. Ülkemiz denizlerinde de bolca bulunan palamut çok fazla tüketilir. Palamut balıkları ılık ve sıcak denizi seven balıklar olup hem kıyılarda hem de açıkta yaşayabilirler. Palamut balığının tadı en güzel olanlarına Marmara Denizi ve Karadeniz’de rastlanır. Aynı zamanda en leziz olanlarına eylül ayı sonundan kış sonuna kadar olan dönemde rastlanır. Büyük bir balık türü olan palamut balığının boyu 90 santimetreye kadar ulaşabilir. Uzun, pulları olmayan ve eti siyah bir balık türü olan palamut aynı zamanda saldırgan bir balıktır.


Palamut balığının faydaları nelerdir?

Palamut balığının faydaları

Palamudun faydaları saymakla bitmez. Protein ve D vitaminini içerisinde en çok barındıran palamut A vitamini, folik asit, demir, potasyum, fosfor ve Omega 3 yağ asidini de bünyesinde bulundurur. İçerisinde bulunan potasyum sayesinde kolesterole iyi gelen palamut balığını yetişkinlerin ve çocukların mevsiminde bolca tüketmesi önerilir.

Palamut balığı besin değeri oldukça yüksek olan balıklardan biri olup içermiş olduğu zengin besin değerleri ile birlikte çeşitli nedenlerle oluşmuş cilt yüzeyindeki çeşitli lekeler üzerinde iyileştirici etki yapar. Cildin daha parlak bir görünüme kavuşmasını sağlar. Palamut tüketildiği takdirde sinir sistemine de etki eder. Sinir sisteminde barınan kötü hücrelerin üremesine engel olmasının yanında görme bozukluğuna da iyi gelmektedir. Palamut balığı saç dökülmesini engellediği gibi dişlerin de daha sağlam olmasını sağlar.


3) Kefal

Kefal balığının özellikleri nelerdir?

Kefal balığı

Kefal ülkemizin tüm denizlerinde hayatına devam edebilen bir balık türüdür. Kefal en fazla 40-50 cm boyuna ulaşabilen bir balık türüdür ve eğer avlanmazsa 15 yıl denizlerde hayat sürebilir. Derisi büyük pullar şeklindedir.


Kefal balığı tüketimi riskli midir?

kefal balığı tehlikeli midir

Kefal balığı genellikle çamurlu alanlarda yaşamını sürdürür çünkü en kolay bu alanlarda besin bulur. Kefal balığı çamurlu alanlarda beslendiği için akıllara yenip yenemeyeceği ile ilgili sorular getirebilir. Kefal balığının avlanıldığı bölgelere dikkat etmek gerekmektedir. Kirlilik oranının yüksek olduğu alanlarda yaşayan kefallerin tüketilmesi sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu bölgelerde beslenen balıkların içerisinde cıva gibi zararlı maddeler bulunabilmektedir. Bu nedenle alacağınız kefal balığının temiz bölgelerde avlanıldığından emin olmakta fayda vardır.


Kefal balığının faydaları nelerdir?

kefal balığının tüketimi

Kefal diğer balık türlerinde olduğu gibi özellikle beyin sağlığını korumak için gerekli olan vitamin ve mineralleri bolca içerisinde bulundurur. Çocuk yaştan itibaren tüketilmesi önerilen kefal balığı sağlam bir kemik ve iskelet sisteminin oluşmasına katkı sağlar.


4) Hamsi

Hamsi balığının özellikleri ve faydaları nelerdir?

hamsi balığı

Hamsi hemen hemen birçok bölgede sevilerek ve özellikle kış aylarında iştahla tüketilen, adı duyulunca akıllara Karadeniz bölgesini getiren çok lezzetli bir balık türüdür. Hamsi bir tuzlu su balığı olarak bilinmektedir. Karadeniz bölgesi ile bütünleşen hamsi balığı, aynı zamanda Marmara Denizi ve Akdeniz’de yaşayabilen bir balık bir balık türüdür.

10 – 16 santim uzunluğunda oldukça küçük bir balık türü olan, gövdesi yandan basık ve uzun, denizlerde 2 – 3 yıl yaşayabilen omurgalı ve küçük balıktır. Hamsi bünyesinde barındırdığı omega-3 sayesinde iyi bir protein deposu olup kalp ve damar hastalıklarını da önleme açısından oldukça faydalı bir balık türüdür.


Şubat Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Balık mevsimleri arasında kışın ikinci ayı olan şubat diğer aylardan gün sayısı bakımından farklılık taşımaktadır. 4 yılda bir 29 diğer yıllarda ise 28 gün çeken bu küçük ayda daha fazla faydalanabileceğiniz ve tadına varabileceğiniz balıklar; gümüş, tekir ve minakoptur.

1) Gümüş Balığı

Gümüş balığı özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Adını parlak pullarından alan gümüş balığı ılık denizlerde yaşamayı seven bir balık türüdür. Sarımtırak ve kül renklerinde boynunda gümüş çizgiler şeklinde parlak pulları bulunan gümüş balığı, 14 – 15 cm boylarında ince ve uzun bir balıktır. Gümüş balığı ülkemiz denizlerinde çok fazla bulunmakta olup Akdeniz, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde görülür. Denizlerde bulunmasının yanı sıra Sapanca ve İznik gibi tatlı sularda da rastlanmaktadır.


Gümüş balığının faydaları nelerdir?

Gümüş balığı

Gümüş balığı diğer balıklarda da olduğu gibi sağlık açısından birçok yararı olan bir balık türüdür. Taze ve mevsiminde yendiği sürece gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Bir yağ asidi olan omega 3’ü yüksek oranda bünyesinde barındırmakta olup bu yağ asitleri ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. İçerisinde bulunan iyot sayesinde çocuklarda zekâ gelişimini destekler.

Bu nedenle çocuklar ve hamile kadınlar tarafından tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda zengin kalsiyum içeren gümüş balığı kemikleri de güçlendirir. Bu sebeple kemik erimesinin engellenmesi için bolca tüketilmelidir. Yüksek oranda fosfor içeren gümüş balığı protein, A, B,D vitaminleri bakımından da zengindir.


2) Tekir Balığı

Tekir balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Tekir, çenesinde bulunan iki adet bıyığı nedeniyle kediye benzetilen ve bu yüzden Türkçede tekir diye adlandırılan gövdesi pembe ve kırmızı kolaylıkla dökülen pullarla kaplı bir balık türüdür. Aynı zamanda başından kuyruğuna doğru uzanan kırmızı şeritler de bu balığı diğer balıklardan ayıran özellikleri arasındadır. Rengi dolayısıyla barbunyayla karıştırılan tekir balığı barbunyadan daha küçük ve bıyıklıdır. Boyları 15-26 santimetreyi bulan çoğunlukla sürüler halinde dolaşır.


Tekir balığının faydaları nelerdir?

tekir balığı faydaları

Zengin bir omega 3 kaynağıdır aynı zamanda kalsiyum bakımından da oldukça zengin olan tekir kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. Tekir birçok hastalığa da iyi gelmekte olup astım, solunum rahatsızlıklarına ve diyabetle savaş durumunda olumlu etki göstermektedir. Aynı zamanda akciğerlerin yenilenmesinde büyük etkisi vardır. Akciğerle birlikte karaciğer fonksiyonlarını da desteklemektedir. Kan akışını hızlandırıp ve bu şekilde damar tıkanıklığına ve yağ birikimine engel olunmasına katkı sağlar.


3) Minakop Balığı

Minakop balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Minekop, milokop, kötek ve karakulak adlarıyla da bilinen minakop balığı kış aylarında yağ tuttuğu için çok lezzetli bir balık türü olup eti beyaz renktedir. Ülkemizdeki tüm sularda rastlanan minakopun boyu 40 santimetredir. Minakop genellikle dibe yakın gezinen, ılıman denizlerde yaşayan ve nehirlerin döküldüğü kıyılan tercih eden bir balık türüdür.

Minakopun gövde yapısı elips şeklinde olup yan taraflarından yassıdır, sırtı kamburca, kafası gövdesine oranla daha küçüktür. Alt çenesinde küçük bir bıyığı bulunan minakopun aynı zamanda kafasının içinde iki küçük beyaz taş bulunur.


Minakop balığının faydaları nelerdir?

balık mevsimleri

Minekop balığı protein, omega 3, A vitamini, D vitamini, K vitamini, B6 vitamini, B6 vitamini ve fosfor bakımından oldukça zengin bir balık türüdür. Diğer birçok balık türünde olduğu gibi kalp damar sağlığı, kolesterol, kemik sağlığı ve göz sağlığı gibi insan vücuduna pek çok faydası vardır. Aynı zamanda kafasının içerisinde bulunan taşların böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği iddia edilmektedir.


Balık Mevsimleri: İlkbaharın İlk Ayı Martta Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Balık mevsimleri arasında ilkbaharın ilk ayı, yılın üçüncü ayı olan mart ayında tüketilmesi gereken balıklar; kefal, levrek, kalkandır. Bu balıkların özellik ve faydalarına göz atalım.

1) Levrek

Levrek balığının özellikleri nelerdir?

Balık mevsimleri

Levrek balığı, derisi iri pullarla örtülü olan 50-60 cm boylarına ulaşabilen yavru iken sürü halinde yaşayıp yetişkinliğinde yalnızlığı tercih ederler. Levreğin eti beyaz renkte ve yağsızdır. Et seven ve yırtıcı olan bir balık türü olan levrek soğuk ya da ılık denizlerde yaşamını sürdürür. Ülkemizde ise Karadeniz, Marmara ve Akdeniz kıyılarında görülmektedir.


Levrek balığının faydaları nelerdir?

levrek balığının faydaları

Vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve minerali levrekte bulmak mümkündür. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini bünyesinde bulunduran levrek aynı zamanda çinko iyot, selenyum, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir de bolca bulunmaktadır. A, D, E ve B1, B2, B3, B5, B6, B12 vitaminlerini de içeren levreğin faydaları bununla da kalmamaktadır. Özellikle kış mevsimindeki hastalıklarından korunabilmek adına tüketilmesi önerilen levrek sindirim için de sofralardan eksik olmaması gereken bir balıktır.


2) Kalkan

Kalkan balığının özellikleri nelerdir?

Balık mevsimleri

Balık severlerin bolca tükettiği ve sofralarından eksik etmediği kalkan balığı diğer balık türlerinden farklı olarak pulsuzdur. Görünümü ile bir kalkanı anımsatan bu balık türü ülkemizde Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz ve Marmara Denizinde yaşam sürmektedir. Kalkan balığı 50-70 santimetre uzunluğunda olmaktadır ancak çok nadir 1 metreye ulaşan kalkan balıkları da görülebilmektedir. Kalkan balığı avlanması oldukça zor bir balık türüdür az sayıda avlanabilen bu balık bu nedenle tezgâhlarda yerini çok yüksek tutarlarla almaktadır.


Kalkan balığının faydaları nelerdir?

kalkan balığı

Avlanması zor olan bu balık türünü cilt sağlığını çok iyi şekilde desteklemesinin yanında iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan kemik gelişimini de destekler. Aynı zamanda kansere ve tümör oluşumuna karşı adeta kalkan olur Vücudumuzu enerji bakımından zenginleştiren kalkan balığı kolesterol seviyesini de dengeler.


Nisan Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Nisan ayında tüketilmesi gereken balıklar; mercan, kırlangıç, mezgit ve barbunyadır.

1) Mezgit

Mezgit balığının özellikleri nelerdir?

mezgit balığının faydaları

Ülkemizde en çok tüketilen balıklardan biri olan mezgit birçok ülkede konserve olarak tüketilse de ülkemizde nerdeyse tüm denizlerde mezgit bulunur. Çok lezzetli olmasının yanında pişirildiğinde diğer balıklar gibi bir koku yaymadığı için balık sevmeyenlere de hitap eden bir balık türüdür. Mezgit ince ve uzun yapıda olup boyu 50 santimetreye kilosu ise 2 kilograma çıkabilir. Kılçığının az ve etinin bol olması nedeniyle tavuk balığı olarak da isimlendirilir.


Mezgit balığının faydaları nelerdir?

mezgit pişirme

Mezgit balığı bünyesinde yüksek oranda B vitamini bulundurduğundan, yorgunluk ve halsizlik gibi durumlarda oldukça etkilidir. İçeriği oldukça zengin olduğu için diğer balıklara göre daha çok beyinsel gelişime katkı sağlar. Adeta folik asit deposu olan mezgit, kalp rahatsızlıklarına, diyabete karşı da koruyucu bir görev üstlenir. İyi bir protein kaynağı olan mezgit aynı zamanda potasyum desteği de sağlar. Bu nedenle kas ve kemik gelişiminde etkilidir.


2) Barbunya

Barbunya balığının özellikleri nelerdir?

Barbunya balığı

Sofralarımıza sağlık ve lezzet getiren, tadına doyulamayan ve halk arasında barbun olarak bilinen barbunya balığı beğenileri toplamaktadır. Küçük yüzgeçlere ve pullu bir yüzeye sahip olan barbunya boyutu çok büyük olmadığı halde eti oldukça bol ve lezzetlidir. Ilıman denizlerde yaşamayı tercih eden barbunya balıkları ülkemiz denizlerinden olan Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de bol miktarda bulunur.

Balık tezgâhlarından eksik olmayan barbunya getirisi yüksek olması nedeniyle en çok tercih edilen balıklar arasındadır. Genellikle tekir balığı ile karıştırılmasına rağmen tekirden biraz daha büyüktür. Ortalama 13-40 cm boylarında 50-75 gram ağırlığında olmaktadır.


Barbunya balığının faydaları nelerdir?

barbunya balığı

A vitamini bakımından oldukça zengin olan barbunya balığının göz sağlığı için çok faydalı bir balık türüdür. Bünyesinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerden bolca bulunduran barbunya sinir sistemine de etki ederek psikolojik rahatsızlıkların riskini azaltır. Vücudumuzda biriken toksinleri detoks etkisiyle atmaya yardımcı olur.

Yüksek oranda kalsiyum içeriği sayesinde barbunya balığı, daha güçlü kemiklere sahip olmamızı sağlar. Faydaları saymakla bitmeyen barbunya balığının selenyum içeriği sayesinde kanser hastalıklarının yaşanmasını engeller. Kalorisi oldukça az ancak verdiği enerji miktarı fazla olduğu için diyet yapan bireyler için de tercih edilebilecek bir balık türüdür.


Mayıs Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Mayıs ayında tüketildiğinde hem lezzeti daha fazla hem de içerisindeki vitaminlerden tam anlamıyla fayda görülebilmesi için tüketilmesi tavsiye edilen balıklar; tekir, barbunya ve iskorpittir. Bu balıkların özellik ve faydalarını inceleyelim.

1) İskorpit

İskorpit balığının özellikleri nelerdir?

iskorpit

Vücudunda bulunan renkler koyu kırmızı ve açık pembe arası değişim gösterir. Aynı zamanda vücudunda birçok diken ve çıkıntı bulunmakta olan iskorpit balığının yüzeyindeki bu dikenler zehirli bir özellik taşımaktadır. İnsan vücuduna temasla birlikte salınan bu zehir şişlik ve kızarıklık ile kendisini gösterir. Zehirli olmasına rağmen kırlangıcı andıran iskorpit balığı birçok masanın vazgeçilmez lezzetidir. Yuvarlak ve geniş bir göğse sahip olup ortalama 20-30 santimetre boylarında olan iskorpit ülkemiz tüm denizlerinde bulunmaktadır.


İskorpit balığının faydaları nelerdir?

İskorpit

İskorpit içerisinde bol miktarda dışarıdan besinlerle alınması gereken omega 3 bulundurur. Bünyesindeki bu omega 3 sayesinde çocukların zekâ gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Kansere karşı koruyucu özellikte olan iskorpit aynı zamanda alzeimer gibi hastalıkları da önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir, obeziteye yakalanma riskini azaltır. Bünyesinde bulundurduğu vitamin ve minerallerle vücudun ihtiyaçlarını karşılar.


Balık Mevsimleri: Yazın İlk Ayı Haziranda Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Balık mevsimleri arasında yazın ilk ayı olan haziran balıkçılık açısından verimsiz bir aydır. Tekir, barbunya, mercan, sardalya, levrek gibi balık türleri bulunabilir ancak bulunan bu balıkların da miktarının az olması nedeniyle pahalıdır.

balık mevsimleri


Temmuz Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Temmuz ayında tüketilmesi tavsiye edilen balıklar şunlardır; istavrit, sardalya, sarıkanat, çinekop, trança, sinarittir. Bu balıkların özellikleri ve faydalarına göz atalım.

1) İstavrit

İstavrit balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Lezzetiyle ülkenin her bir yanına nam salmış istavrit ülkemizde her bölgede bolca tüketilen bir balık türüdür. Türkiye’de bulunan her denizde rahatlıkla yaşayabilen uzun ve iki kenardan hafif basık görünüme sahip olan bir tuzlu su balığıdır. İstavrit Ege, Marmara denizleri ve Karadeniz arasında yaşar. Ortalama 20-30 cm boyutlarında olup gövde kısmı beyaz, yan kısımları gümüş-gri, sırt kısmı da yeşilimsi ve mavi renk tonlarından oluşmaktadır. Ülkemizde Karadeniz istavriti, karagöz ve sarıkanat olarak bildiğimiz bu balık türünün pullarının sayısı büyüklüğüne bağlı olarak değişir.


İstavrit balığının faydaları nelerdir?

istavrit

Özelliklerine değindiğimiz istavritin şimdi de faydalarına göz atalım. Her balığın olduğu gibi istavritin de birçok faydası bulunmaktadır. Hormon dengeleme özelliği bulunması sebebiyle kadınların sıklıkla tercih ettiği bir balık türüdür. A, C, B2, B6, B12 vitaminlerini bünyesinde bulundurmakla birlikte omega-3 yağ asitleri açısından da çok zengin bir balık türüdür.

Hafızaya olan önemli etkileri sayesinde çocukların ve yetişkinlerin tüketmesi gereken balık türleri arasında yerini alır. Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisine sahip olan istavrit balığı aynı zamanda soğuk algınlığından korunmak için bolca tüketilmelidir.


2) Sardalya

Sardalya balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Görünüşü ile hamsiye benzetilen ve en az hamsi kadar fazla tüketilen sardalya, ülkemizde en fazla tüketilen balık türleri arasında yerini alır. Lezzet olarak da hamsiyle başa baş giden sardalyanın dezavantajlı yanı ise çabuk bozulmasıdır. Sardalya bu nedenle avlanma sonrası kısa zaman içerisinde tüketilmesi gerekir. Hemen tüketilme imkânı yoksa da mutlaka dondurucuda muhafaza edilmelidir.

Sardalya sofraların vazgeçilmezi olmasının yanında balık yağı ve balık unu üretiminde de en çok tercih edilen balıklar arasındadır. Sardalya, konserve olarak da tercih edilen bir balık türüdür. En çok 25 cm uzunluğuna ulaşabilen sardalya, ülkemizin bütün denizlerinde yaşayabilmesine rağmen daha çok Ege ve Marmara Denizi’nde rastlanır. Avlanmaları oldukça kolay olan sardalya haziran ve ekim ayları arasında avlanmaktadır.


Sardalya balığının faydaları nelerdir?

balık mevsimleri

Sardalya lezzetinin yanında faydalarıyla da adından söz ettirmeyi başaran bir balık türüdür. Sardalya bünyesinde çok fazla protein barındırır. Faydaları proteinle kalmayan sardalya B12 ve D vitamini, kalsiyum ve selenyum açısından da çok zengin bir balıktır. Kemik sağlığı açısından oldukça önemli olan ve bolca tüketilmesi gereken kalsiyum da sardalyada bulunanlar arasındadır.

İçerisinde bulunan yüksek protein ve yağ asitleriyle uzun süre tokluk hissi vererek, kilo vermeye yardımcı olduğu da bilinmektedir. Sardalya içerdiği yüksek omega-3 yağ asidi ile kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlamaktadır. Tüm bunların yanında bağışıklığı da destekleyen sardalya hem lezzeti hem de faydalarıyla sofralardan eksik edilmemesi gereken bir balık türüdür.


3) Çinekop ve Sarıkanat

balık mevsimleri

Sıcak ve ılık sularda yaşamaktan hoşlanan trança, Ege Denizi’nin en meşhur ve en lezzetli balıkları arasındadır. Sayıca az bulunması nedeniyle ekonomik değeri diğer balık türlerine oranla oldukça fazladır. Çeneleri oldukça kuvvetli ve yüzgeçleri ise çok gelişmiştir. 1 metre boylarına ulaşabilen ve oldukça iri bir balık türü olan trançanın ülkemiz denizlerinde 20-25 kilo olanlarına rastlanmaktadır.


4) Trança

Trança balığının özellikleri nelerdir?

Trança balığı

Bünyesinde bolca protein bulunduran trança balığı aynı zamanda A vitamini, B6, B12 vitamini, E vitamini bakımından da oldukça zengindir. İnsan vücudu için önemi azımsanmayacak kadar fazla olan Omega 3 yağ asidi içermesi sebebiyle de dikkatleri üzerine toplayan trança; selenyum, magnezyum, omega 6, fosfor ve çinko gibi bileşenlerin açısından da zengin bir balık türüdür.


Ağustos Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Yıl sıcaklıklarının en yüksek olduğu seviyeye ulaştığı, temmuz ayı balıklarının da hala lezzetini sürdürdüğü ağustos ayında tüketilmesi önerilen balıklar; çingene palamudu ve sardalyadır.

1) Çingene Palamudu

Çingene palamudunun özellikleri ve faydaları nelerdir?

Çingene palamudu

Çingene palamudu 1 yaşını doldurmamış palamuda denir. Genel itibariyle palamutla aynı özellik ve faydalara sahiptir.


Balık Mevsimleri: Sonbaharın İl Ayı Eylülde Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Balık mevsimleri arasında sonbaharın serin havalarında, sarı, turuncu ve yeşil renklerinin ahenkle dans ettiği eylül ayında tüketilmesi önerilen balıklar; lüfer, kılıç, kolyoz ve sardalyadır.

1) Kılıç Balığı

Kılıç balığı özellikleri nelerdir?

kılıç balığı

Adını üst çene kısmının kılıca benzemesinden alan kılıç balığı sevilerek tüketilen bir balık türüdür. Bu balık türü kılıcını iyi avlanabilmek için kullanmaktadır. Ilık ve açık denizlerde yaşamına devam eden kılıç balığı, ülkemizde Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Karadeniz ve Marmara’da da bulunmaktadır. Kılıç balığı sürü şeklinde dolaşmayan, ılık sularda yalnız gezen bir balık türüdür.

Boyları en fazla 5 metre, ağırlıkları ise 150 kilograma ulaşabilir. Kendini bulunduğu ortama göre kolayca kamufle edebilen kılıç balığının gövdesi, mavi ve yeşil renklerinden oluşur. Kılıç balığı en lezzetli ve en faydalı halini ağustos eylül aylarında alır.


Kılıç balığının faydaları nelerdir?

balık mevsimleri

D vitamini bakımından oldukça zengin bir balık türü olan kılıç balığı kemiklerimizin korunmasına yardımcı olur. İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını destekleyip, enfeksiyonlara karşı dirençli olmayı sağlar. B12 vitamini ile nöronların düzgün çalışmasına katkı sağlamasının yanında kırmızı kan hücrelerinin gelişimi içinde tüketilmesi önerilen bir balıktır.

Faydaları bunlarla kalmayan kılıç balığı içerdiği demir mineraliyle demir eksikliği anemisiyle savaşmaya yardımcı olur. Bünyesinde bol miktarda fosfor, selenyum, potasyum ve omega-3 yağ asidi içeren kılıç balığı sinir ve kas sisteminin daha sağlıklı olmasını desteklerken aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin daha dirençli olmasına katkı sağlar.


Ekim Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Ekim ayı balığın en bol olduğu aydır. Ekim ayında pisi balığı, hamsi, palamut, çipura, levrek, lüfer, tekir hem lezzet açısından hem de sağladığı yararlar bakımından tüketilmesi önerilen balıklar arasındadır.

1) Pisi Balığı

Pisi balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Yassı balıklardan olan pisi balığının şekli ovaldir. Pisi balığı ağırlık olarak en fazla 1,5-2 kilograma ulaşabilir. Ülkemiz denizlerinden en fazla Karadeniz’de bulunmaktadır. En dikkat çekici özelliği iki gözünün de sağda bulunmasıdır. Pisi balığının her iki çenesinde de keskin dişleri bulunur.


Pisi balığının faydaları nelerdir?

balık mevsimleri

Omega -3 yağ asidini bünyesinde bolca bulunduran bir balık türüdür. Çağın hastalığı olan kansere karşı özellikle meme kanserine karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Demans riskini azaltmasıyla sık sık tüketilmesi gereken bir balıktır. İçerdiği besin değerleriyle kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Pisi balığı, B12 vitamini, protein ve selenyum gibi insan vücudu için oldukça yararlı besinler içerir ve bunlar sayesinde metabolizmanın direnci üzerinde yararlı etkileri vardır.


2) Çipura

Çipura balığının özellikleri nelerdir?

balık mevsimleri

Ilık denizlerde yaşamayı seven çipura en çok Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunur. Çenesi oldukça kuvvetli olan çipuraların kılçık sayısı oldukça az et oranı ise fazladır. Çipuranın eti bir miktar sert olmasına karşın lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyip en lezzetli balıklar arasında yerini alır. Lezzetli olmasıyla birlikte çok doyurucu bir balık türüdür.


Çipura balığının faydaları nelerdir?

Çipura diğer balık türlerine oranla daha az yağ oranına sahiptir. Bu nedenle kilo vermek isteyenlerin rahatlıkla tercih edebilecekleri bir türdür. Bunun yanında saç ve cilt sağlığına önemli etkileri bulunan çipura zihin sağlığı açısından da çok yararlıdır. Birçok faydası bulunan ve haftada en az 2 kez tüketilmesi önerilen çipura enerji verip yorgunluğu almada da çok etkilidir.


Kasım Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Havaların giderek soğumaya başladığı kasım ayında torik ve kefal bolca tüketilmesi gereken balıklardır.

1) Torik

Torik balığının özellikleri ve faydaları nelerdir?

Torik

Palamutgillerden olan torik balığı palamudun büyümesiyle bu adı alır. Hızlı büyüyen ve bol etli bir balık türüdür. Torik balığı beyni geliştirip kalp ve damar yollarının sağlıklı çalışmasına katkı sağlar. Cilt sağlığını destekleyen cilt yüzeyindeki lekelenmelerin iyileşmesine katkı sağlar. Omega 3 ve D vitamini bakımından zengin bir balık türüdür. İçerdiği omega 3 sayesinde zihin gelişimini destekler. D vitamini ile ise kemik gelişimine katkı sağlayıp kemik erimesine karşı korur.


Aralıkta Ayında Hangi Balıklar Tüketilmelidir?

Balık mevsimleri arasında yılın son ayı olan aralıkta tekir ve palamut bolca bulunmakla birlikte hamsinin en lezzetli ve en çıtır olduğu zamanlardır bu ay.

balık mevsimleri


Balıklar Besin Değerini Kaybetmeden Nasıl Pişirilmelidir?

Tüketilme zamanı lezzet ve fayda bakımından oldukça önemli olan balıkların nasıl pişirildiği de büyük önem taşımaktadır. Balıkları pişirme yöntemleri hem fayda hem de lezzet açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hangi ayda hangi balık tüketildiğine yer verdiğimiz yazımızda şimdi de nasıl pişirilmeleri ve pişirilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğine göz atalım.

balık nasıl pişirilir

Balık çok faydalı ve sofralarda sık sık yer verilmesi gereken bir besindir. Balığın hem besin değerini kaybetmemesi hem de lezzetine lezzet katması için nasıl pişirildiğine dikkat edilmelidir. Balığı pişirme tekniğine karar verirken balığın büyüklüğü, etinin sertliği, bünyesinde barındırdığı yağ miktarı dikkate alınmalıdır.

balık pişirme yöntemleri

Balık pişirme yöntemlerinden biri olan kızartma büyük ve küçük balıklar için uygulanabilir ancak kızartma yapılırken balığın yağsız olmasına dikkat edilmelidir. Bir diğer teknik olan fırında pişirme balıklar için en sağlıklı ve en az kalorili yöntemlerden biridir aynı zamanda küçük ve büyük balıkları pişirirken kullanılabilir.

balık ızgara

Izgara yöntemi yağlı balıklar pişirilirken tercih edilmelidir ancak balıkların ateşe çok yakın tutulmamasına dikkat edilmelidir. Balık pişirme tekniklerinin sonuncusu olan poşe yöntemi en düşük kaloriyle balık pişirmek isteyenlerin vazgeçemeyeceği bir yöntemdir. Poşe yöntemi balıkların su değmeyecek şekilde streç filmle sarılıp sıcak suda pişirilmesidir.

 

 

 

This post is also available in: English

Kategoriler: Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version