Amazon Kurucusu Jeff Bezos’un Hayatı ve Akıl Almaz Serveti

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, geçen hafta perşembe günü Bill Gates’i geçerek dünyanın en zengin insanı oldu ve net değeri yaklaşık 90 milyar dolar oldu. Ancak bu birincilik, New York borsasının kapanmasının ardından Amazon’un hisselerinin yüzde 3,2 değer kaybetmesiyle sadece 8 saat sürdü. Jeff Bezos’a bu serveti sağlayan “Everything Store”, bir yılda 136 milyar doların üzerinde mal satmaya devam ediyor ve piyasa değeri 500 milyar doları aştı.

Hayatı:

Jeff Bezos’un annesi Jackie, onu kucağına aldığında tarih Ocak 1964’ü gösteriyordu. Jackie doğumun ardından, Jeff’i kabul eden Küba göçmeni Mike Bezos ile evlendi. Jeff, 10 yaşına kadar Mike’ın üvey babası olduğunu bilmedi. Öğrendiği zaman ile ilgili ise “Gözlük kullanmam gerektiğini öğrendiğimden daha endişelendirici bir haber değildi kesinlikle.” diyor.
Bezos 4 yaşındayken annesi Jackie, bir sirk sanatçısı olan biyolojik babasını hayatlarından uzak durması için uyardı. Brad Stone, Bezos’un hayatı hakkında yazdığı “The Everything Store” adlı kitabı için biyolojik babasıyla röportaj yaparken, Bezos’un babası oğlunun kim olduğunu dahi bilmiyordu.
Bezos, parlak geleceğinin sinyallerini daha küçük yaşlarda veriyordu. Henüz yürümeye başladığı yaşlarda tornavida ile yattığı beşiği parçalamış çünkü gerçek bir yatakta yatmak istiyormuş.
4 ila 16 yaşları arasında yazlarını dedesinin çiftliğinde geçiren Bezos, yel değirmenlerini onarmak ve boğaları kısırlaştırmak gibi şeyler öğrendi.
Dedesi Preston Gise, Bezos için büyük ilham kaynağı oldu ve entelektüel araştırmalara olan tutkusunu artırdı. Bezos, 2010 yılında yaptığı bir konuşmada Gise’in “Nazik olmak zeki olmaktan daha zordur.” dediğini ve bunun onun yaşamını çok etkilediğini söyledi.
Bezos, okulda “insanlığın geleceğinin bu gezegende olmadığını” söyledi. Çocukken, bir uzay girişimcisi olmak istiyordu. Şimdi de ‘Blue Origin’ adlı bir uzay keşif şirketinin sahibi. Aynı zamanda orijinal halinden bu zamana dek ‘Star Trek’in sıkı bir takipçisi.
Bezos, Princeton üniversitesine gitti ve Bilgisayar Bilimleri bölümünden mezun oldu. Mezuniyet sonrası, Intel ve Bell Labs’tan iş tekliflerini Fitel adlı bir girişime dahil olabilmek için geri çevirdi.
Fitel’den ayrıldıktan sonra, neredeyse CNET bulacak olan Halsey Minor ile haberleri faksla servis eden bir girişime başlayacaklardı ancak olmadı.
Onun yerine D.E. Shaw yatırım fonunda işe başladı. Sadece dört yıl sonra kıdemli başkan yardımcılığına yükseldi.
D.E. Shaw şirketinde araştırma ortağı olan MacKenzie Tuttle ile 1993’te evlendi.
1994’te Bezos, internet pazarının bir yılda %2300 büyüdüğünü okudu. Bu sayı onun için etkileyiciydi ve bu hızlı büyümeden yararlanmak için bir yol bulması gerektiğine karar verdi. Çevrimiçi satış için 20 olası ürünün bir listesini hazırladı ve kitapların en iyi seçenek olduğuna karar verdi. Bu fikir için harika bir iş olmasına rağmen D.E. Shaw şirketinden ayrıldı.
Şirketteki patronu David E. Shaw, Bezos’u kalmaya ikna etmeye çalıştı ancak Bezos, kendi şirketini kurmaya kararlıydı. Bir girişim fikrini kurmanın ve en kötü ihtimalle batırmanın, hiç denememekten daha iyi olduğunu hissetti.

Serveti:

Böylece Amazon doğdu. Bezos, Amazon.com’u garip, sobalı bir garajda başlattı. Toplantılarının çoğunu mahallesindeki Barnes&Noble’da gerçekleştirdi.
Lansmanının ilk ayında Amazon, 50 eyalette ve 45 farklı ülkedeki insanlara kitap sattı ve büyümeye devam etti. Amazon, 15 Mayıs 1997’de halka açıldı.
Halka açıldığından bu yana Amazon’un hisseleri yükselmeye devam etti (son piyasa düzeltmesine kadar). Artık kitap satmanın ötesine geçerek hayal edebileceğiniz hemen hemen her şeyin yanı sıra cihazlar, kıyafetler ve hatta bulut bilgi işlem hizmetleri dahi sunmaya başladı.
Jeff Bezos, titiz bir patrondu ve çalışanlarına patlayabiliyordu. Söylentilere göre, ses tonunu aşağıya çekmesine yardımcı olması için bir liderlik antrenörü tuttu.
Bezos’un ücretsiz gıda veya masaj gibi ikramiyeleri sunmayan tutumlu bir şirket kültürü yaratmak için de çabaladığı bilinir.
1998’de Bezos, Google’da erken yatırımcı oldu. Şirket 2004’te halka açıldığında yaklaşık 3.3 milyon değerlenme ile 250.000 $ yatırım yaptı. Bu, bugün yaklaşık 2.2 milyar $ değerinde olacaktı. (Bezos, hisse senedini halka arzdan sonra elinde tutup tutmadığını açıklamadı.)
Bezos bütün parasıyla ne yapıyor? 2012’de Washington’daki eşcinsel evliliği savunmak için 2.5 milyon dolar bağışladı. Ayrıca, 42 milyon dolarını ve arazisinin bir kısmını Teksas’ta 10,000 yıl boyunca çalışmak üzere tasarlanmış yeraltı saati olan The Clock Of The Long Of’un yapımına bağışladı.
Ağustos 2013’te Bezos, Washington Post’u 250 milyon dolara satın aldı.
Uzay şirketi Blue Origin geçtiğimiz yıl, yeniden kullanılabilir bir roketi başarıyla fırlatan ilk ticari firmalardan biri haline geldi.
Bezos’un uçmaya olan ilgisi geçmişte başının derde girmesine neden oldu. 2003’te Bezos, Blue Origin için test yapabileceği fırlatma tesisine yer ararken, Texas Boondocks’taki bir helikopter kazasında neredeyse ölüyordu. Ancak başına gelenlere rağmen 2016 yılının başında İran tarafından gözaltına alınan Washington Post muhabirini eve götürmek için kişisel jetini Almanya’ya uçurdu.
Bezos’un, Seattle’ın Washington Gölü’nde 200 metre kıyı şeridi bulunan 5.35 dönümlük arazinin sahibi olduğu söyleniyor. Ayrıca 2007’de Beverly Hills’de yedi yatak odalı, 24.5 milyon dolarlık bir konak satın aldı. Tesiste bir sera, tenis kortu, havuz ve misafirhane var.
Ocak 2017’de Bezos, Washington’un D.C. Kalorama semtinde bir çift konut olan Tekstil Müzesi’ni satın aldı. Mülk 23 milyon dolara satıldı ve Washington’daki en büyük emlak olma özelliği taşıyor.
Bezos’un ayrıca, New York’un Century Tower’da toplam 10.000 feet kare olan üç bağlantılı dairesi bulunuyor.
Halka açıldıktan 20 yıl sonra, Amazon’un 501.5 milyar dolarlık bir pazar payı var. Barclays, Amazon’un ilk trilyon dolarlık şirket olabileceğini öngörüyor.
Bezos, Perşembe günü 8 saat için dahi olsa Microsoft’un kurucusu Bill Gates’i geçerek dünyanın en zengin kişisi oldu.
Kategoriler: Başarı, Ekonomi, Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/