Einstein’ın ‘Bilimin Ortak Dili’ Adlı Makalesini Okuduğu İlginç Ses Kaydı

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Einstein’ın kendi yazdığı makalelerden biri olan “Bilimin Ortak Dili (The Common Language of Science)” makalesini okurken kaydedilen kendi sesi oldukça nettir.
Kayıt, Amerika’da, yani Einstein Almanya’yı terk ettikten sonra 1941 yılında yapılmıştır. Sonrasında Einstein, bir daha Avrupa’ya dönmemiştir. Einstein, makalesinde öncelikle dilin gelişimi ile ilgili bir özet çıkarmakta ve sonra dil ve düşünce arasındaki bağlantıyı tartışmaktadır.

“Dil olmaksızın düşünce mümkün değil midir? Yani sözlerin akla gelmesine gerek olmadan konsept ve konsept kombinasyonları düşünemez miyiz? Her birimiz her ne kadar ‘şeyler’ arasındaki bağlantı çok açıkken, sözcükleri hatırlamakta zorlanmaz mıyız?”

Dil ve düşünce arasında böyle bir ayrım yaptıktan sonra Einstein, bu ikisini ayrı düşünmenin mantıklı olmayacağını belirtmektedir.

“Bir bireyin zihinsel gelişimi ve düşünce yapısı, o kişinin diline güçlü bir şekilde bağlıdır.”

Einstein’a göre paylaşılan bir dil, paylaşılan bir zihniyet demektir. Bu sebeple Einstein, bilim dilini, insanların düşünce yapısını etkileyen global bir dil olarak görmektedir.

“Bilimsel konseptlerin ve bilimsel dilin süper-ulusal karakteri, onun, tüm ülkelerden ve tüm zamanlardan en iyi beyinler tarafından geliştirilmiş olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bir bütün olarak ve sonuca baktığımızda ortaklaşa bir çaba olarak, insanların son asırlarda yaşamını değiştiren teknik devrimlere yol açmış ruhani bir araç yaratmışlardır. Onların konsept sistemleri, baş döndürücü algı kaosu içerisinde bir rehber görevi görmüştür ve böylece belirli gözlemlerden yola çıkarak genel gerçekleri anlamayı başarmışızdır.”

Einstein, sözlerini bilimsel yöntemin sadece sonuca yönelik olduğunu ve insanlığın refahının ortak hedeflere bağlı olduğunu hatırlatarak bitirmektedir:

“Eğer içtenlikle ve arzuyla, güvenliği ve refahı ve her insanın özgür gelişimini istersek, böyle bir duruma ulaşmak için gereken araçlardan mahrum değilizdir. Eğer ki sadece küçük bir insan grubu bile böyle hedeflere yönelirse, uzun vadede onların üstünlüğü kendisini ispatlayacaktır.”

Einstein’ın mesajının asıl hedefi 2. Dünya Savaşı’dır. Almanya, Einstein’ın anavatanı, bu makaleden kısa bir süre önce İngiltere’yi bombalama görevlerini geri çekmişti. Bundan bir sene önce, Londra tam 57 gün boyunca Nazi Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmıştı. Einstein, kendisi başka bir ulustan olmasına rağmen, Genel Görelilik Teorisinin testleri konusundaki yardımlarından dolayı İngiliz Bilimsel Cemiyetine her zaman minnet duymuştur.

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version