Dünyanın Başına Gelenler: 2020’nin İlk 6 Ayında Yaşanan Felaketler

Güzel heyecanlarla ve umutlarla girdiğimiz 2020, global düzeyde kimseye umduklarını vermedi. Yangınlar, depremler, salgın ve protestolar gibi belki de girerken hiç tahmin edemediğimiz bir sürü olay yaşadık. Dünya’nın ve ülkemizin gündeminin hızlıca değişmesine alışığız ama 2020’nin ilk 6 ayında yaşadıklarımız sayesinde çoğumuza bu süre daha uzun gelmiş olabilir. Bu 6 ayda yaşanan olaylara ve gelişmelere gelin tekrar bir göz atalım.

1) Avustralya’daki Yangın Felaketi

2019’un sonlarında başlayan ve neredeyse 6 ay boyunca kontrol edilemeyen Avustralya yangınında insanlar ve hayvanlar üst düzeyde zarar gördü. Çoğu kasabalı evini ve yaşadığı yeri tamamen bırakmak zorunda kaldı. Milyonlarca hayvan hayatını kaybetti. Yangın uzun süre kontrol altına alınamadı ve gördüğümüz manzaralar karşısında hepimiz çok üzüldük. Kurtarılan koalaların ve kanguruların hayata dönmesi hepimiz için umut kaynağı olmuştu. Düzenlenen bağış kampanyalarıyla işlerini, evlerini kaybeden insanlara ve hayvanların sağlık bakımlarına yardım etmek için global bir dayanışma izlemiştik.




2) ABD-İran Olayları

ABD’nin insansız hava araçları Trump’ın emriyle İran Devrim Muhafızları Kudüs komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi örgütünün başkan yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis’in konvoyuna saldırı düzenledi. Saldırıda Mühendis ve Süleymani dahil 10 kişi hayatını kaybetti. Süleymani’nin cenazesinde yaşanan izdihamda 50 kişi hayatını kaybetti. Daha sonrasında İran misilleme olarak ABD’nin Irak’taki 2 üssüne füze saldırısında bulundu. İran yargısı Süleymani’nin ölümünden Trump’ı sorumlu tutarak yakalanma kararı çıkarttı. İranlı yetkililer, Interpol’e Trump hakkında kırmızı bülten çıkarılmasını da talep ettiklerini belirttiler.


3) İran Uçak Kazası

Tahran’da bulunan İmam Humeyni Havaalanı’ndan Kiev varışlı Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağı düştü. Teknik sebeplerden dolayı kalkışından kısa bir süre sonra düştüğü belirtilen uçakta 176 kişi bulunuyordu ve maalesef kimse kurtulamadı.




4) Elazığ Depremi

24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen 6,8 lik depremle bütün ülke olarak derin bir üzüntü yaşamıştık. Ekranların başında kenetlenip arama kurtarma çalışmalarını umut içinde izlediğimiz o günlerde maalesef 41 kişi hayatını kaybetti ve 1466 kişi yaralandı. Birçok insanın evini kaybettiği ve genç yaşlı sokakta kaldığı günlerde şehirlerdeki belediyelerden, gönüllü kuruluşlardan, kampüslerden ve daha birçok bireysel yardım bağışları Elazığ’a ulaştı.


5) Koronavirüs Salgını

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19, tüm dünyada hızla yayılmaya başladı. Artık maskesiz ve dezenfektansız bir hayat yaşamak neredeyse imkansız haline geldi. Sosyal mesafeli ve evde kalmalı günler yaşamak 2020’nin kuralı haline geldi. Tüm dünyayı birçok yönden etkileyen virüsün henüz aşısı ve ilacı bulunamamış durumda ve ben bu içeriği yazarken resmi olarak açıklanmış vaka sayısı 11 milyonu geçerken koronavirüsten vefat eden hasta sayısı ise 500 bini geçmiş durumda.




6) Kobe Bryant ve Kızının Geçirdiği Helikopter Kazası

Bir nesle basketbolu sevdiren NBA’in efsane isimlerinden Kobe Bryant ve kızı Gianna geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybetti.


7) Mülteci Krizi

27 Şubat’ta Suriye’nin İdlib kentindeki saldırıda 33 şehit veren Türkiye, mülteci politikasını değiştirdiğini duyurdu. Türkiye, mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişini serbest bıraktığını belirtti. Başta Yunanistan olmak üzere Avrupa ülkelerine geçmek isteyen mülteciler sınır kapılarında sert müdahalelerle karşılaştı.




8) Çernobil Yangını

Ukrayna’da Çernobil nükleer faciasının olduğu bölgede çıkan orman yangınının söndürülememesi sonucu Çernobil’de radyasyon seviyesi normal seviyenin 14 kat üzerine çıktığı açıklandı. 10 gün süren yangın kontrol altına alındı ve radyasyon seviyesinin normale döndüğü yetkililer tarafından belirtildi.


9) George Floyd’un Ölümü ve Black Lives Matter Hareketi

ABD’nin Minneapolis kentinde Derek Chauvin adlı polis memurunun sahte banknot ihbarı üzerine gelmesi sonucunda, kelepçeli bir şekilde yüz üstü yatırdığı George Floyd’un boğazına 8 dakika 46 saniye boyunca diziyle bastırmış ve ölümüne sebep olmuştur. Floyd’un herhangi bir direnç göstermemesine ve “Nefes alamıyorum.” demesine rağmen polis memuru, Floyd’un ölümüne sebep olmuştur. Sosyal medyada yayılan görüntüler sonrası ABD’de büyük çaplı eylemler başladı ve eylemciler polis tarafından şiddetli bir şekilde bastırılmaya çalışıldı. Olayla ilgisi bulunan polis memurlarının işine son verilirken Chauvin tutuklandı.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version