1997 Yılından Günümüze Yapay Zeka Alanında Yaşanan 11 Önemli Gelişme

Emre Ülkem

Emre Ülkem

Boğaziçi Uni.

Bundan tam 68 yıl önce Alan Turing, “Makineler düşünebilir mi?” sözleriyle başladığı “Computing Machinery and Intelligence” adlı ünlü makalesiyle yapay zeka kavramının temellerinin atmıştı. O günden bu yana yapay zeka çalışmaları, inişli çıkışlı bir grafik gösterse de, son 20 yılda meydana gelen gelişmelerle birlikte en popüler çalışma alanlarından birisi haline geldi.
Elon Musk ve Stephen Hawking gibi isimler de dahil olmak üzere bazı insanlar için endişe verici ve tehlikeli olarak görülen yapay zeka teknolojisi, ilerleyen yıllarda da dünya gündemini meşgul edecek gibi görünüyor.
1997 yılında Deep Blue’nun Kasparov karşısında aldığı galibiyetle oldukça hızlanan o ürkütücü yapay zeka gelişmelerine gelin daha yakından bakalım.

1997 – Deep Blue, dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenmeyi başardı. Logistello adlı bilgisayar programı, Reversi ve Othello isimleriyle bilinen masa oyununda dünya şampiyonu Takeshi Murakami’yi 6-0 gibi ezici bir skorla yendi.


1998 – Tiger Electronics, Furby adında oyuncak bir robot üretildi. Furby, satılmak için üretilen ilk başarılı oyuncak robot girişimi oldu.


1999 – Sony tarafından AIBO isimli (ilk evcil hayvan robotu olma özelliğine sahip) robot üretilip pazarlandı. Sony, AIBO’yu 2006 yılına kadar geliştirmeye devam etti.


2000 – MIT, Kismet isimli robotu tanıttı. Kismet’i kendisinden önceki robotlardan ayıran, duygularına yansıtabilme özelliğine sahip olmasıydı.


2002 – iRobot tarafından ilk otonom süpürge olan Roomba üretildi ve satışa sunuldu.


2004 – NASA, Spirit ve Oppurtunity isimli otonom robotlarını, yüzeyini ve jeolojisini keşfetmek amacıyla Mars’a gönderdi.


2005 – İnsansı robotlar konusunda çığır açıcı bir gelişme yaşandı.

Saatte 6 kilometreye varan hızda yürüyebilme yeteneğine sahip olan ve halen dünyanın en çok tanınan robotlarından biri olan ASIMO, HONDA tarafından üretildi.
Bilinçli ve zeki bir yapay beyin oluşturmayı hedefleyen Blue Brain Projesi’nin temelleri atıldı.

2009 – Google, insansız otomobil üretme çalışmalarına ‘Project Chauffeur’ projesiyle başladı.


2011 – IBM’in geliştirdiği Watson, Jeopardy! isimli programda en iyi iki yarışmacıyla yaptığı yarışmayı kazanarak herkesi şaşırtmayı başardı.

Apple akıllı kişisel asistan uygulaması Siri’yi çıkarttıktan sonra sırasıyla Google tarafından Google Now, Microsoft tarafından Cortana isimli uygulamalar piyasaya sürüldü.

2015 – Google DeepMind ekibi tarafından geliştirilen AlphaGo isimli program, önce Avrupa Go şampiyonu Fan Hui’yi, ardından 27 kez Go turnuvası kazanmış Koreli Lee Sedol’u yenmeyi başardı.


2017 – Yapay zeka çalışmalarındaki gelişmeler ardı ardına geldi. Poker oyunu için geliştirilen Libratus, poker oynamaya başladıktan 17 gün sonra yenilmez bir poker oyuncusu oldu.

Yatırımcıları arasında Elon Musk’ın da olduğu yapay zeka girişimi OpenAI ise dünyanın en iyi Dota2 oyuncusu Dendi’yi mağlup etti.


Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version