100$ Borç Alarak Global Bir Şirket Kurmak: UPS

Kemal Çetin Ozan

Kemal Çetin Ozan

a.k.a. male version of bridget jones

Evet, yanlış duymadınız, sadece 100 $ alarak dünyaca ünlü bir şirketi kuran James E. Casey, yeterince istediğinizde ve gerçekten sıkı çalıştığınızda neler yapabileceğinizin bir örneği. Bahsettiğim şirket bugün hepimizin bildiği UPS.
James E. Casey; babasını erken kaybetmiş, dört çocuklu, yoksul bir ailenin oğlu. 1907 yılında arkadaşından 100$ borç alarak tabiri caizse o dönem “kaygan zemin” olarak adlandırılan taşımacılık işine giriyor. 1900’lerin başında sadece gençler tarafından yapılabilen bir iş olan taşımacılık, at arabaları ve insan gücü ile yapılabiliyordu.
Casey, girdiği bu işte yalnız değildi. Erkek kardeşleri olan George ve Harry’i de yanına alan James, Casey kardeşler olarak kazandıkları paranın bir çoğunu annelerine veriyordu. Erken yaşta babasız kalan Casey kardeşlerin o dönem yaşadığı maddi sıkıntılar bugünki şirket politikalarını belirlemelerinde öncü olmuştur.
İlk kurulduğunda şirketin ismi “American Messenger Company” olarak geçiyordu. Şirket daha sonra Evert McCabe’s Motorcycle Messengers ile birleşerek otomobil parçaları taşımaya başlayarak büyüdü.
Çalışmaktan ailesine vakit ayıramayan, erken yaşta babasını kaybeden ve bitmek bilmeyen ekonomik sıkıntılardan muzdarip olan James, Casey Family Programs derneğini kurmuştur. Bu derneğin amacı; ekonomik sıkıntılar çeken ve ailesiz büyüyen bireyleri topluma kazandırmaktır. Aynı zamanda, günümüzde şirketlerin Halkla İlişkiler ve Kurumsal İletişim departmanlarının yapmaya çalıştığı topluma karşı sorumluluk/sosyal sorumluluk olarak adlandırılan olgunun kusursuz bir örneğidir.
1913’de Amerika’da başlayan ekonomik buhranı fırsata çevirerek “iyi hizmeti ucuza vermek” sloganı ile hayatta kalmayı başaran şirket; ileri görüşlü stratejileri ile bugünki bir çok kurum ve kuruluşa örnek olmaya devam ediyor.
O dönemde daha girişimciliğin ne olduğu bile bilinmezken, çevresine ve çevresindeki kuruluşlara değişik perspektiflerden bakarak sektördeki boşluğu doldurmayı başaran; sadece sektördeki boşluğu doldurmakla kalmayıp, bir de bugünki şirket yapılanmasında gerekli olan her türlü unsuru o dönem yapmayı başaran James E. Casey, yeterince istediğinizde ve çalıştığınızda sadece kendi hayatınızı değil, dokunabildiğiniz herkesin hayatını ne denli büyük ölçülerde değiştirebileceğinizin bir kanıtı. Bir fikriniz varsa ve bu fikre güveniyorsanız denemekten vazgeçmeyin. Sadece kendiniz için değil, hayatına dokunabilme fırsatınız olan bütün insanlar için yılmadan devam edin.
Kategoriler: Başarı, Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/